10 beste tips voor Google Ads

11 minuten

Google Ads (of Google Adwords); waarschijnlijk de meest efficiënte en populaire manier om online te adverteren. Dagelijks zijn er wereldwijd miljoenen betaalde advertenties te zien op Google, die geplaatst worden door honderdduizenden bedrijven. Toch zal je zien dat bepaalde bedrijven vaker bovenaan de betaalde advertenties staan dan andere, zonder meer te betalen. Uiteindelijk leidt dit tot een lagere ‘Kosten per Klik’ en ‘Kosten per Conversie’, omdat ze minder hoeven uit te geven voor betere resultaten.

Hieronder 10 tips die je direct kan doorvoeren in je koers naar succes!

Google kantoor op de Zuidas in Amsterdam

1.    Groepeer je zoekwoorden

Google Adwords zit zo in elkaar dat je je eigen campagne kan maken waarin je verschillende advertentiegroepen creëert voor je zoekwoorden. In elke campagne kan je je advertenties en keywords onderverdelen in advertentiegroepen. Het niet gebruiken van deze groepen is een van de grootste fouten die bedrijven maken. In plaats van het netjes rangschikken van je zoekwoorden in verschillende soorten advertenties, stoppen ze alle zoekwoorden in één advertentiegroep, waardoor de kans op een goede match (relevantie tussen het ingekochte zoekwoord, advertentietekst en landingspagina) flink afneemt.

Keywords moeten relevant zijn aan de advertentie.

 

Indien je veel zoekwoorden die weinig verband met elkaar hebben (bijv. personal trainer, bootcamp, yoga én sportschool) in één advertentiegroep plaatst, zullen al deze zoekwoorden dezelfde niet relevante advertenties triggeren die je in de advertentiegroep hebt gemaakt.

Zorg er daarom voor dat je per advertentiegroep één thema aanhoudt. Dus ‘personal trainer’ en ‘personal training’ kunnen prima in dezelfde advertentiegroep. Voor ‘yoga’, ‘bootcamp’ en ‘sportschool’ maak je voor ieder een eigen advertentiegroep waar je 2 super relevante advertenties voor schrijft. Dit zorgt er namelijk voor dat je klikfrequentie omhoog gaat en dat beloont Google met een hoge kwaliteitsscore. Dit zorgt op zijn beurt weer voor lagere klikprijzen. Snap je?

Nog een voorbeeld

Samsung verkoop verschillende producten. Zo verkopen ze onder andere telefoons, televisies, laptops en tablets. Als ze hun producten niet zouden opbreken in verschillende groepen, dan zouden ze geen advertenties kunnen laten zien die specifiek aansluiten op de zoekopdrachten. In dat geval zouden ze één advertentie moeten maken met een titel als ‘Koop Samsung Producten’ in plaats van meerdere, relevantere titels die te maken hebben met wat mensen eigenlijk willen kopen.

In plaats daarvan gebruik Samsung advertentiegroepen om hun producten te ordenen. Zo kunnen ze specifieke headlines gebruiken als ‘Koop de Samsung Galaxy s11’ wanneer mensen zoeken naar dat product. Op deze manier is je advertentie aanzienlijk relevanter en zal de kwaliteit van de campagne omhoog gaan.

Daar komt bij dat wanneer de zoekwoorden gegroepeerd zijn, de campagnes een stuk makkelijker bij zijn te houden. Zo kan je specifiek zien of verschillende acties wel of niet effectief zijn, en daar vervolgens je plan van aanpak op aanpassen.

2.    Gebruik de juiste zoektypes

Een ander punt waar je bij iedere campagne op moet letten is het gebruik van het breed zoeken (broad match & broad match modifier), het zoeken in zinsverband (phrase match) en het exact zoeken (exact match) door middel van zoekwoorden. Dit zijn de drie manieren waarop Adwords in staat is te zoeken naar relevante zoekopdrachten voor je campagne.

Keyword type: breed (broad)

Breed zoeken betekent dat Google je advertentie laat zien aan mensen die de gekoppelde zoekwoorden invoeren ongeacht de positie van de woorden in de zin. Als je bijvoorbeeld adverteert met “Mannen Hoeden”, kan je advertentie gezien worden door mensen die zoeken op “Waarom hadden mannen hoeden in de 20e eeuw?”. Maar ook op aanverwante zoekopdrachten zoals “Leuke mannen petten”.

Deze manier van adverteren is dus erg breed, omdat het in alle zoekresultaten terecht komt die te maken hebben met je zoekwoorden. Om breed te adverteren typ je gewoon je zoekwoorden in zonder enige punctuatie. In dit geval is dat dus gewoon Mannen Hoeden. Voeg je hier plusjes aan toe (+Mannen +Hoeden), dan moeten de zoekwoorden ook daadwerkelijk terugkomen in de zoekopdracht.

Keyword type: zinsdeel (phrase)

Zoeken in zinsverband betekent dat de hele door jou ingevoerde zin gezocht moet worden om bij je advertentie terecht te komen. Het maakt niet uit waar in de zoekopdracht je zinsdeel staat, als de zoekwoorden maar in goede volgorde achter elkaar staan.

Als je bijvoorbeeld “mannen hoeden” gebruikt als trefwoord, dan word je wel gevonden met “Waarom hebben mannen hoeden?” maar niet met “Waar koop ik hoeden voor mannen?”. Om op deze manier te adverteren in Google Adwords, moet je aanhalingstekens om je trefwoord heen zetten. In dit geval is dat “Mannen Hoeden”.

Keyword type: exact (exact)

Exact zoeken betekende tot Juli 2018 ook echt exact. Wanneer je deze methode gebruikt moest iemand precies de zoekwoorden intypen die jij hebt ingekocht. Iedere zoekterm die niet exact overeen kwam met jouw ingekochte zoekwoord, activeerde niet jouw advertentie(s). Dit klinkt misschien heel erg gelimiteerd, maar het maakt je advertentie wel erg gericht.

Tegenwoordig is exact zoeken helaas niet meer geheel exact. Je kan nu namelijk ook gevonden worden op zoektermen die bijvoorbeeld dezelfde intentie hebben. Voorbeeld: je koopt het zoekwoord “taxi naar Amsterdam” in. Google laat nu ook je advertentie zien wanneer iemand zoekt naar “vervoer naar Amsterdam”. Onderstaand nog een voorbeeld.

Schoenen voor mannen betekent nu dus ook schoenen mannen, mannen schoenen, mannen schoen en schoenen voor een man.

Dus waarom maakt dit allemaal uit?

Het matchtype dat je kiest heeft een grote impact op het aantal zoektermen waarvoor je advertentie in aanmerking komt. Bij het breed zoeken trigger je veel meer zoektermen, maar neemt tegelijkertijd de kans kwalitatief lager verkeer toe. Als je besluit voor breed zoeken te kiezen, zorg dan altijd dan je de zoekwoorden voorziet van een “+” vóór ieder woord: +nieuwe +auto +kopen.

Aan de andere kant bieden exacte zoekwoorden en zoekwoorden in zinsverband een hoger conversieratio, maar een aanzienlijk lager aantal impressies. Immers, je wordt alleen getoond als de zoekopdracht exact overeenkomt met jouw zoekwoord. Dit betekent weer dat er minder mensen zijn die vervolgens over kunnen gaan op conversie.

In sommige niches is het aantal mensen dat op zoek is naar wat je verkoopt laag, dus als je jezelf limiteert met exacte zoekwoorden ga je niet veel mensen bereiken. Aan de andere kant, als je breed gaat adverteren kan het nadelig uitpakken voor je ROI (return on investment). Daarom wil je altijd wikken en wegen tussen deze zoekwoordtypes om een gunstig resultaat te krijgen.

Ik adviseer om te beginnen met het zoeken van korte exacte zoekopdrachten. Om vervolgens langzaam uit te breiden naar de wat bredere termen als je merkt dat je te weinig response krijgt op je campagne. Probeer het evenwicht te vinden en die te behouden.

Een overzicht van alle zoekwoord varianten

3.      Gebruik negatieve zoekwoorden

Wat ook veel adverteerders over het hoofd zien is het gebruik van negatieve zoekwoorden, ook wel uitsluitingszoekwoorden genoemd. Google Adwords staat het namelijk toe om zoekwoorden te excluderen die niet goed passen bij je product of dienst.

Bijvoorbeeld, als je hoeden verkoopt maar geen bolhoeden, dan wil je niet dat je advertentie tevoorschijn komt wanneer iemand op zoek gaat naar bolhoeden. Gelukkig kan je ‘bol’ en ‘bolhoeden’ toevoegen als een negatief zoekwoord waardoor je wel nog breed kan adverteren maar geen mensen binnenhaalt die bolhoeden willen.

Je kan woorden uitsluiten op advertentiegroep of campagne niveau én zelfs via een algemene uitslutingslijst die je vervolgens kunt toepassen op meerdere campagnes. Als jij een financial lease oplossing biedt en geen operational of private lease, kun je deze twee woorden gemakkelijk in de algemene uitsluitingslijst toevoegen en de lijst toepassen op al je zoekcampagnes.

4.      Blijf objectief kijken naar je advertentie

Verliefd worden op je zelfgemaakte advertentie kan problematisch zijn. Je kan drie keer hetzelfde schrijven en denken dat het de beste advertentie op het internet is, maar als de cijfers je iets anders vertellen, is het verstandig daar naar te luisteren.

Je zou eigenlijk altijd verschillende advertenties moeten uittesten voor dezelfde zoekwoorden. Maak bijvoorbeeld variaties met:

  • met een iets andere titel, of subtitel
  • met een iets andere beschrijving
  • met een link naar een andere webpagina.

Vervolgens kan je aan de hand van de succesresultaten de ideale advertentie maken door van elke advertentie de beste eigenschappen te nemen. Blijf dus objectief tijdens het testen en wordt niet te snel overmoedig van de door jou gemaakte advertentie. Wacht totdat er wat resultaten zijn, blijf experimenteren en optimaliseer op die manier je advertentie tot het perfect is! (Om daarna weer vrolijk verder te gaan om een nog betere advertentie te creëren :))

Een best-practice is om minimaal 2 advertenties te schrijven per advertentiegroep en deze te laten rouleren. Op deze manier neem je de controle over van Google en bepaal je zelf je winners en losers. De uitingen kun je structureren aan de hand van het volgende voorbeeld:

In je H1 (eerste titel van je advertentie) kies je dus een uiting relevant aan het ingekochte zoekwoord. In de H2 kun je kiezen voor een benefit of een eigenschap van je dienst of product en in de H3 kun je een call to action toevoegen. Zorg dat je ook minimaal één advertentie hebt waar je in de H2 een call to action (bijv: gratis intake, boek nu) toevoegt. H3 wordt namelijk niet altijd getoond door Google, met name op mobiel.

5.      Blijf investeren in je eigen merk

Veel adverteerders maken de fout door te denken dat je niet hoeft te adverteren op je eigen bedrijfsnaam omdat je daar toch wel hoog op scoort. Dat is één manier om er naar te kijken. Ik geef je twee redenen om wel te adverteren op je eigen bedrijfsnaam:

  • Een andere manier om er naar te kijken is door te realiseren dat wanneer je zelf niet adverteert op je naam, dat andere bedrijven dat wel doen. Ja, waarschijnlijk kom je organisch op de 1e plek te staan, maar concurrenten staan er dan nog eentje boven met hun betaalde advertentie. Zorg daarom dat je ook bij Google Adwords op de 1e plek staat bij je naam om de concurrentie geen kans te geven mee te profiteren van je succes.
  • Als klanten je website bezoeken via je organische link, dan starten ze meestal op je homepage. Met een Adwords advertentie daarentegen, kun je ze gericht sturen naar bijvoorbeeld een actiepagina, of een uitverkooppagina. Zo houd je zelf de touwtjes in de hand.

 

6.      Weet hoeveel je klanten je opbrengen

Weet je hoeveel de gemiddelde klant je op totale termijn ongeveer opbrengt? Als dat niet het geval is, dan is er geen manier om te weten hoeveel je moet uitgeven aan Google Adwords per acquisitie.

Stel de levenstermijnwaarde (customer lifetime value) van een klant is 100 euro. Dit betekent dat je gemiddeld 100 euro verdient aan klanten gedurende de hele periode dat ze zaken met je doen. Als je in dit geval 60 euro betaalt per acquisitie, dan doe je het goed, omdat je meer verdient dan dat je uitgeeft.

Veel organisaties weten de levenstermijnwaarde van hun klanten echter niet, dus dan weet je ook niet hoeveel je moet investeren in Google Adwords. Indien een klant gemiddeld zeven maanden bij je blijft, en gemiddeld twintig euro per maand betaalt, dan is de levenstermijnwaarde van je klanten 7 * 20 = 140 euro. Mocht je dus 60 euro betalen per klant gemiddeld, dan doe je goede zaken. Het heeft allemaal te maken met wat je verkoopt en wat de levenstermijnwaarde is van de klanten.

Voor bedrijven kan Adwords in het begin wat eng zijn omdat ze vaak niet direct een positieve ROI behalen op hun campagne. Over termijn krabbelen ze echter over het algemeen wel goed terug doordat klanten vaak terugkomen voor verdere aankopen. Na een periode kan je als bedrijf ook redelijk accuraat de waarde van de klanten bepalen door alle opgeslagen digitale data; wat uiteindelijk tot nog meer succes kan leiden.

 

7.      Experimenteer met de ideale advertentiepositie

Als het doel van je advertentie het vorderen van naamsbekendheid is, dan kan het slim zijn om te richten op nummer 1 of 2 in het rijtje met betaalde advertenties. Als je doel echter het behalen van resultaten is (bijvoorbeeld het binnenhalen van leads of het verkopen van producten), dan kan het soms beter zijn om te gaan positie 3 tot 5. In dit geval moet je echt kijken naar de prestatie van dat zoekwoord.

Het klinkt misschien raar; kan het echt beter te zijn om lager te staan dan in de top? Het antwoord daarop is ja. Met name omdat mensen vaak klikken op de eerste twee resultaten zonder er verder bij na te denken. Ze klikken vaak op de links of ze nou geïnteresseerd zijn of niet. Als je advertentie lager staat, dan is dat niet het eerste wat ze zien.

In plaats daarvan trek je meer bezoekers aan die naar iets specifieks op zoek zijn, en dat denken te zien in jouw advertentie. Laag staan kan op deze manier leiden tot minder klikken, maar de klikken die gemaakt worden zijn wel van aanzienlijk hogere kwaliteit. Daar komt bij dat je bij Google betaalt per klik; dus je wil er een zo hoog mogelijk rendement uit halen.

Zonder te experimenteren is er geen mogelijkheid om te weten welke positie het efficiëntst is. Daarom is het goed om verschillende posities uit te proberen om zo aan de hand van de resultaten te bepalen waar je als bedrijf het beste kan staan.

Adwords positie #2 blijkt meer bekijks te trekken dan positie #1

8.      Onderzoek je concurrenten

Veel marketeers weten niet wat voor advertenties de concurrenten gebruiken op Google. Dit is juist erg belangrijk om te weten, omdat je immers moet weten tegen wie je het opneemt. Hoe zien bijvoorbeeld hun USP’s (unique selling points) eruit? En op welke pagina kom je terecht als je erop klikt?

Specifiek gezien wil je je eigenlijk inleven in een toekomstige klant. Zoek bijvoorbeeld een trefwoord op waarop je adverteert en probeer dan objectief aan jezelf te vragen op welke link je zou klikken. Daarna kan je bijvoorbeeld ook de landingspagina’s vergelijken en eventueel ook andere dingen je belangrijk acht. Is de website van je concurrent beter? Is zijn advertentie pakkender? Ziet zijn verkoopomgeving er veiliger uit? Doe er iets mee en pas je eigen website er op aan!

Extra tip

Gebruik de optie ‘veilingstatistieken’ in Adwords om de statistieken van je concurrenten in te zien. Toegegeven, de inzichten zijn beperkt, maar je kan wel zien welke concurrenten het meeste adverteren, en op welke positie ze zich richten.

 

9.      De verwachtingen van Adwords laag houden

Heb je er ooit bij stil gestaan dat je misschien wel teveel verwacht van AdWords?

Vrij veel bedrijven met een relatief laag budget zijn aardig ambitieus als het gaat om de verwachte resultaten door middel van Google Adwords. Ze willen vaak een grotere doelgroep bereiken met een budget van 100 tot 200 euro per maand; dat gaat je niet echt ver brengen.

Als je budget te klein is, heb je niet genoeg tijd om verschillende advertenties te testen totdat ze het goed gaan doen. In veruit de meeste gevallen is de eerste campagne altijd enigszins imperfect. Het optimaliseren van je campagne heeft tijd nodig. Een laag budget betekent ook dat je snel door je dagelijks budget heen bent, waardoor je maar weinig prestaties kan terugzien. Dit kan een frustrerende werking hebben; je hebt wellicht al snel iets van ‘Dit werkt niet voor mij, ik ga wat anders proberen te doen’.

Daarom adviseer ik pas te beginnen met Google Adwords wanneer je budget groot genoeg is om een substantieel verkeer naar je website te loodsen over een langere periode. Zo heb je nog tijd om instellingen aan te passen en je advertentie perfect te maken.

 

10.   Link altijd naar de juiste pagina

En dat is in veruit de meeste gevallen niet de homepage. Er zijn veel advertenties op Google te vinden die direct linken naar de homepage ondanks dat dat vaak niets te maken heeft met de advertentietekst. Wanneer je een advertentie hebt staan in Google voor een nieuwe jas, en vervolgens link je iedereen die er op klikt naar de startpagina van je website, moet iedereen zelf die jas gaan opzoeken. Mensen houden van snelheid en eenvoud; dat werkt dus niet. Ze gaan dan terug naar de vorige pagina en zoeken een andere link; zonde van je advertentie.

Zorg daarom dat de link die je aanbiedt in Google altijd aansluit op de pagina waar mensen heen gestuurd worden. Zo voorkom je veel verwarring en laat je je conversiepercentage flink stijgen. Mocht het niet goed lopen met je conversie ondanks dat er heel veel mensen op je pagina’s komen, dan kan dit best een mogelijkheid zijn. Dubbelcheck daarom altijd de links!

 

Als je meer vragen hebt over AdWords, stel ze dan gerust aan mij of aan één van onze andere Google Adwords specialisten.

 


Online marketing specialist