Verbergen van likes op Instagram: welke invloed heeft het op jouw bedrijf?

< 1 minuut

Je kent het vast wel: heb je hard je best gedaan op een mooie foto voor Instagram. Krijgt ‘ie maar een paar likes. Van je vrienden of familie. Voor sommige bedrijven en influencers is dit wel anders; zij doelen op een foto met veel engagement en likes. Binnenkort gaat hier echter een drastische verandering in komen.

Instagram is namelijk wereldwijd begonnen met het testen van het verbergen van like-aantallen. De gebruikers krijgen het like aantal op andere foto’s niet meer te zien, alleen de persoon die de foto heeft geplaatst heeft toegang tot deze statistieken. In plaats van het aantal likes komt er ‘’geliked door .. en anderen’’ te staan. Als gebruikers op de knop klikken zien ze alleen wie de foto heeft geliked, maar niet hoevéél likes de foto heeft.

De grote vraag is: wat voor invloed heeft deze verandering op jouw bedrijf? Deze brandende vraag zullen wij voor je beantwoorden, zodat jij niet voor een verrassing komt te staan. 😉

Beta-tests

De eerste versie van het systeem is begin dit jaar al geïntroduceerd in landen als de Verenigde Staten, Japan, Italië en Nieuw-Zeeland. Uit de feedback kwam sterk naar voren dat de test een positieve invloed had op de gebruikers.

Facebook, het moederbedrijf van Instagram, wil met deze functie proberen om zichzelf van de giftige like-cultuur te distantiëren. Facebook beseft dat veel van de gebruikers zich slechter voelen door de sociale druk van likes. Door dit systeem in te voeren, willen ze de content voorop plaatsen en de like-aantallen minder podium bieden. 

Volgens meerdere experts zal deze update zeer waarschijnlijk een standaard update worden, als het een wereldwijd succes blijkt te zijn.

prateek-katyal-xv7-GlvBLFw-unsplash

Gevolg voor jouw bedrijf

Op een grote schaal hebben bedrijven en influencers in de zeven landen, waar de update al is gelanceerd, nog geen vermindering gezien in het bemachtigen van brand-deals. Sommige ondernemers die via de likes wel bevestiging zochten, hebben aangegeven dat ze nu een minder goed beeld hebben wat hun doelgroep leuk vindt en wat niet.

Sideqik CEO Jeremy Haile zegt het volgende hierover: ‘Influencer marketeers willen juist authenticiteit zien op de app. De likes zijn hierbij minder belangrijk’ 

Betekent dit dan dat jouw bedrijf achteruit gaat in engagement en interactie? Het gevolg voor jouw bedrijf zit ‘m voornamelijk in de engagement die je volgers met je social media zullen krijgen. Je volgers gaan een prominentere rol spelen en potentiële klanten die waarde bieden aan een goede engagement,  zullen sneller afhaken bij branddeals.

Als ze zien dat jouw socials niet op een bepaald niveau zitten, zullen zij niet overtuigd zijn van jou ‘influence’. Waarde hechten hieraan is hartstikke belangrijk om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Als je alvast een headstart wilt hebben, lees dan ook vooral onze blog waar we je 5 tips geven voor een effectieve Instagram strategie.

Tijdelijke reddingsboei voor ‘fake followers’

Bedrijven en influencers hebben baat bij exposure door middel van likes. Zij laten aan de hand van de likes hun invloed zien. Soms gaat dit zo ver dat mensen besluiten om hun likes en volgers te kopen. Er bestaat een ware zwarte markt in het verkopen van likes en volgers aan Instagram accounts. Een simpele zoekopdracht op Google geeft je al genoeg opties om een keuze te maken.

Voorheen kon je zulke praktijken makkelijk onderscheppen door het like en volg ratio van een verdacht account in de gaten te houden. Nu dat een groot aspect dreigt te verdwijnen, zal de markt voor likes tijdelijk onbruikbaar zijn. Dit is een gedeeltelijk positief teken. De markt voor volgers blijft aan de andere kant nog rustig voortzetten, omdat de test verder geen invloed heeft op de volger-stand. Deze zal naar verwachting zelfs stijgen, omdat volgers juist belangrijker worden.

Facebook, next?

Moederbedrijf Facebook is tevens van plan om de like-optie op het eigen platform te verbergen. Dit was makkelijk te voorspellen, omdat Facebook als moederbedrijf duidelijk het voortouw neemt in zulke beslissingen. Mocht het een succes worden op Instagram, dan is de kans groot dat het ook op Facebook en alle gerelateerde apps doorgevoerd wordt. 

Dit is recent aan de website TechCrunch bevestigd. Zij gaven aan dat ze de optie nog niet actief aan het testen zijn, maar dat als het een succes is op  Instagram, zij er ook mee gaan testen. Als blijkt dat er een grote reductie is op het vlak advertentieopbrengsten en platform gebruik, dan zal Facebook deze test gelijk weer offline halen.

Kun jij wel wat hulp met jouw social media skills gebruiken? Like! Wij staan altijd voor je klaar. Neem contact met ons op en wij zetten de koffie vast voor je klaar. Waar je vervolgens weer een foto van op Instagram kunt plaatsen. Wij beloven hem te liken, ook al zie je het misschien niet ;).


Online marketing specialist