Whello boekenclub: Fokking Druk – boekrecensie

< 1 minuut

Bij de Whello Boekenclub bespreken Whello’ers boeken die ze hebben gelezen. Boeken waar jij ook iets aan hebt! Ze delen wat ze ervan hebben geleerd en of ze jou het boek aanraden. Vandaag is social lead Mimi aan de beurt.

Welk boek heb je gelezen?

Fokking Druk van Thijs Launspach

Waar gaat het over?

In ‘Fokking druk’ legt psycholoog en trainer Thijs Launspach uit waarom we ons altijd zo fokking druk voelen. Dit doet hij aan de hand van hoofdstukken zoals ‘Het leed dat e-mail heet’, ‘Een holbewoner op kantoor’ enDe dictator in je broekzak’.

Ik koos voor ‘Fokking Druk’ omdat ik meer wilde leren over stress. Ook wilde ik tips over hoe ik mijn eigen stressmomenten meer onder controle krijg. Want, let’s be honest: stressen doen we allemaal.

En wat heb je geleerd dan?

Het boek begint met keiharde cijfers: onder de millennials heeft 1 op de 6 werknemers te maken met burn-out-verschijnselen. Niet gek volgens Thijs, we zijn namelijk 24/7 bereikbaar, leiden massaal aan FOMO én hebben ook nog eens last van perfectionisme. Auch. Druk zijn is een statussymbool geworden, en wees eerlijk… Hoe vaak beantwoord jij de vraag; “Hoe is het met je” met “Druk!”?

Daarnaast heeft er ook een grote verschuiving plaatsgevonden in onze relatie met werk. Werk is niet alleen meer wat we doen, maar wie we zijn. Tegenwoordig vinden we dat ons werk onze passie moet zijn, onze roeping, onze missie op aarde! Best hoge eisen. En hoe laten we onze betrokkenheid zien? Juist, door fokking hard te werken. We zijn constant bereikbaar via de mail, slack of WhatsApp. Niet alleen tijdens werktijd maar ook ’s avonds en in de weekenden. Het hoort er bij, hebben we met z’n allen afgesproken. Maar gezond? Dat is het zeker niet.

Wat vond je de beste tip?

Ik kon me vooral erg vinden in de cognitive loops; gedachtes die rondjes blijven draaien in je hoofd tot je er iets mee doet. Thijs vergelijkt ze met een tabje open zetten in je internetbrowser. Kan best, maar als je te veel tabjes hebt openstaan crasht het hele systeem. De kunst is dus om je bewust te worden van al je open tabjes en er zo veel mogelijk te sluiten.

Hoe ga je dit inzetten bij Whello?

Thijs beschrijft een handige methode waar je mee je kan checken of je een gedachte als “open tabje” moet laten staan, of hem lekker kunt afsluiten. Je moet jezelf de vraag stellen: “moet ik dit nu doen?” 

Deze vraag kan je op verschillende manieren aan jezelf stellen: 

MOET ik dit nu doen?

Moet IK dit nu doen?

Moet ik DIT nu doen?

Moet ik dit NU doen?

Luidt het antwoord op een van deze vragen nee, dan hoef je je er nu niet druk om te maken.

Zou je dit boek aanraden?

Lang verhaal kort – want je bent immers druk- ja! Het is een super interessant boek met veel handige tips waar je meteen mee aan de slag kunt. Het is lekker vlot geschreven en leest makkelijk weg.