Of het nu een advertentie, landingspagina of e-mail is: Elk kanaal dat je inzet, bestaat uit meerdere succesfactoren. Denk bijvoorbeeld aan het design, de tekst, de call to action, de koppen, de plaats van een advertentie en nog veel meer. Er zijn dus enorm veel factoren die de prestaties van je creaties beïnvloeden. Daarom is het niet makkelijk om ze te optimaliseren. A/B-tests helpen je daarbij. Hieronder vind je 5 tips voor betere A/B-tests.

Meer eerst: Wat zijn A/B-tests eigenlijk?
Voor we de tips met je delen, vertellen we eerst wat meer over A/B-tests. A/B-testen is een veel voorkomende en effectieve manier om elke digitale uiting te optimaliseren. Je maakt 2 varianten – A en B – die je tegelijkertijd test. Zo kom je erachter welke beter presteert.
Zo werken deze tests: 2 varianten van bijvoorbeeld een landingspagina, e-mail of advertentie worden willekeurig getoond aan gebruikers. De ene helft van de gebruikers ziet versie A, de andere helft versie B. Vervolgens geeft de A/B-test aan welke versie het populairst is onder de doelgroep. Dat gebeurt op basis van specifieke statistieken die je zelf kiest.
Dit lijkt misschien een snelle oplossing, maar niets is minder waar. Het kost namelijk heel wat tijd en toewijding om de juiste resultaten te krijgen. Want je vergelijkt de winnende variant elke keer opnieuw met een nieuwe variant om te blijven optimaliseren.
Waarom elke campagne manager moét A/B testen
Het belangrijkste voordeel van A/B-tests is dat je niet langer hoeft te gissen als je optimaliseert. Je test namelijk gewoon de voorkeuren van je gebruikers. Zo zie je hoe ze reageren op bepaalde digitale uitingen en wijzigingen daarvan. Dit zijn de andere voordelen van A/B-tests:
- Ze helpen je om erachter te komen welke woorden, afbeeldingen, buttons en andere elementen aantrekkelijk zijn voor je doelgroep. Op die manier voldoe je echt aan hun verwachtingen. Zelfs de kleinste aanpassingen doen soms wonderen.
- A/B-tests helpen om het bouncepercentage te verlagen. In veel gevallen kloppen de aannames van website-eigenaren over hun doelgroep helemaal niet. Als gevolg hiervan ‘bouncen’ gebruikers vaak van de website of e-mails zonder dat ze tijd hebben genomen om ze te bekijken. Met A/B-tests controleer je deze veronderstellingen, waardoor je je doelgroep uiteindelijk echt bereikt.
- Ze helpen je om het conversiepercentage te laten stijgen. Dat is eigenlijk precies waar optimaliseren om draait. Met A/B-tests zie je wat wel en niet werkt voor gebruikers. Dat maakt het een stuk makkelijker om een lay-out, teksten en visuals te creëren die zorgen voor meer conversies.

Onze 5 ultieme tips voor betere A/B-tests
Als je er eenmaal zeker van bent dat A/B-tests werken, is het belangrijk om ze zo goed mogelijk uit te voeren. Op die manier krijg je de beste resultaten. Met deze 5 tips lukt dat:
1. Begin met A/B-tests zonder aannames.
Als je een digitale uiting maakt en test, bedenk dan niet van tevoren hoe je doelgroep op de verschillende versies zal reageren. Laat de gebruikers je vertellen welke versie het best werkt. Probeer niet tegen hun mening in te gaan.
Het gebeurt namelijk best vaak dat de resultaten anders uitpakken dan je verwacht. Het beste is dan ook om je conclusies te laten voortkomen uit de data en op basis daarvan je digitale uiting te optimaliseren.
2. Test één ding tegelijk.
Natuurlijk is het zo dat je met een A/B-test twee varianten van een webpagina, e-mail of andere digitale uiting test. Onthoud goed dat die twee versies maar één wisselend element mogen hebben. Als je bijvoorbeeld een specifieke call to action wilt uitproberen, zorg dan dat alleen de call to action verschilt en de rest van de pagina’s hetzelfde is. Anders is het erg moeilijk om te bepalen wat gebruikers wel en niet aanspreekt. De resultaten van de A/B-test kun je dan veel lastiger toeschrijven aan bepaalde elementen.
Maar wat als je meerdere elementen van bijvoorbeeld dezelfde webpagina, e-mail of advertentie wilt testen? Maak dan een lijstje met alle elementen die je wilt testen. Bepaal vervolgens welke de meeste prioriteit heeft en begin daarmee. Op die manier voer je een voor een de A/B-tests uit. Zo krijg je een duidelijk beeld van de resultaten en weet je precies wat wel en niet werkt.
3. Ga vooral uit van kwalitatieve analyses.
Een goede manier om iets te testen is door gebruikers gedetailleerde feedback te laten invullen. Het is nog beter om zelf te kijken hoe mensen je digitale uitingen gebruiken. Zelfs als je de ontwerpen met je collega’s of vrienden bekijkt, komen daar waardevolle inzichten uit. Als je een probleem met je website op die manier ontdekt, weet je precies wat niet zo goed werkt als je dacht.
Dat is ook de reden dat opnames van gebruikerssessies zo goed werken met A/B-tests. Dat zijn opgenomen bezoeken van gebruikers die over je site surfen. Omdat dit observaties zijn, is de conclusie wel afhankelijk van je eigen vooroordelen. Toch vormen deze opnames een goudmijn van informatie en een waardevol hulpmiddel om knelpunten in de gebruikerservaring te vinden. Zo gebruiken wij de tool Hotjar om de bezoekers opname inzichtelijk te maken.

4. Gebruik de juiste tools.
Voor goede A/B-tests heb je de juiste tools nodig, vooral als je sessie-opnames wilt gebruiken. Er zijn veel factoren die deze tests beïnvloeden. Daarom is het niet alleen moeilijk, maar vaak ook niet effectief om ze allemaal handmatig uit te voeren. Tools als Google Optimize, LiveSession, Omniconvert en AB Tasty helpen je om de juiste omgeving voor A/B-tests te creëren. Zo krijg je betrouwbare resultaten die echt een verschil maken voor je optimalisatie.
5. Bepaal welke statistieken je nodig hebt en rapporteer alle resultaten.
Voordat je een test uitvoert, moet je beslissen hoe je het resultaat meet. Kies één statistiek waarmee je de winnende versie bepaalt. Dat statistiek is afhankelijk van je doel en kan van test tot test verschillen. Kies in ieder geval iets meetbaars dat invloed heeft op het bedrijf, bijvoorbeeld het aantal conversies of conversiepercentage. Andere belangrijke statistieken zijn gemiddelde bezoekerstijd, bouncepercentages en exit rates.
Rapporteer na de tests gedetailleerd alle resultaten. Daarmee zorg je er niet alleen voor dat je de test later niet hoeft te herhalen, maar het helpt je ook om verbeteringen over een langere periode te zien. Daarnaast geven de resultaten vaak waardevolle inzichten in de voorkeuren van je klanten.
Til je digitale uitingen naar een hoger niveau met A/B-tests
Met A/B-tests kan je werkelijk alle kanten op. Je kunt alle elementen testen die je maar wilt. Het is het beste om tests uit te voeren op pagina’s die al veel bezocht worden. Die hebben namelijk eerder invloed op de bedrijfsresultaten. Maar het belangrijkste is om consequent te blijven en geduld te hebben.
De ideale looptijd van een A/B-test is 1 tot 4 weken, waarbij het aanbevolen minimum 7 tot 14 dagen is. Hoe lang een test duurt, is afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers of interesse die je digitale uiting krijgt. Het ideale aantal tests varieert ook sterk. Onthoud vooral dat het doel is om digitale uitingen constant te optimaliseren.
De beste resultaten ontstaan als je kwantitatieve en kwalitatieve analyses combineert. Wil je ook je website performance optimaliseren? Neem contact op met de conversie specialisten van Whello. We gaan graag voor je ontdekken wat jouw ‘winners’ zijn 😉