Je hebt het vast al eens voorbij zien – of horen – komen: voice search. Handig als je even niet beide handen beschikbaar hebt om iets op te zoeken. Of als je aan het multitasken bent. Steeds meer mensen gebruiken hun stem voor hulp wanneer ze niet kunnen typen. Ben jij al klaar voor voice search?
De Voice Search evolutie
Bijna 10 jaar geleden begonnen we al met voice search. Toen moest je nog een nummer bellen en zo je zoekopdracht doorgeven. In juni 2011 kondigde Google aan dat er een uitgebreidere, Engelse versie van voice search zou worden gelanceerd. En nu wordt voice search al in ruim 60 talen ondersteund.
Daarnaast speelde de ‘Hummingbird’ update in 2013 een belangrijke rol in deze evolutie. Bij deze update ging het er namelijk om dat de intentie van de gebruiker meer op de voorgrond werd gezet. Marketeers moesten de SEO strategie herzien en het tijdperk ‘keyword stuffing’ was definitief voorbij.
Een zoekopdracht inspreken, wordt al veel gedaan. Vooral op mobiel natuurlijk.

Kenmerken van voice search
Nee, je hoeft nog niet direct een heel voice search team aan te nemen. Maar er zijn wel een aantal belangrijke punten die we moeten onthouden.
1. Bij een zoekopdracht met stem gebruik je (lange) conversatiewoorden
Wanneer je een zoekopdracht op je computer doet, zul je vaak korte en krachtige woorden gebruiken. Bij een zoekopdracht met je stem geldt juist het tegenovergestelde. Je praat eigenlijk tegen een virtual assistent en zult daarom ook langere zinnen en conversatiewoorden gebruiken. Daarnaast is het bij voice search vaak zo dat je een vraag stelt. En dus niet alleen een aantal woorden achter elkaar plakt als zoekopdracht. Denk aan ‘reistijd Japan’ en ‘wat is de beste reistijd voor Japan?’.
> Speel hierop in door ook vragen te stellen in de content op je website.
2. Voice search zoekopdrachten zijn vaak lokaal
Mensen die zoekopdrachten doen met hun stem, zijn op zoek naar een lokale onderneming of dienst. Dat wijzen verschillende rapporten uit. Woorden als ‘dichtbij’ en ‘in de buurt’ worden vaak gebruikt in zulke zoekopdrachten.
> Zorg ervoor dat je local SEO goed is ingesteld. En dat je bijvoorbeeld ook je Google My Business account hebt geoptimaliseerd om lokaal gevonden te worden.
3. Gebruikers willen direct hulp
Veel gebruikers komen handen te kort om een telefoonnummer in te toetsen of een route uit te stippelen. Door middel van een zoekopdracht met hun stem, willen ze direct dat de gewenste persoon wordt gebeld of ze de route krijgen naar hun bestemming.
Ben jij klaar voor voice search?
Nu is de belangrijkste vraag natuurlijk, is je website klaar voor voice search? Wij geven nog vier punten die je direct kunt aanpakken om beter in te spelen op voice search.
- Gebruik structured data;
- Zorg ervoor dat je Google My Business account goed is ingesteld;
- Vraag reviews aan je klanten en laat deze zien in Google;
- Schrijf content waarin de vragen van je klanten worden beantwoord, die via voice search gesteld kunnen worden.
Hulp nodig bij SEO optimalisatie?
Is dit nog een beetje te hoog gegrepen of heb je geen tijd om zelf je website te optimaliseren? Neem gerust contact met ons op en wij gaan aan de slag om jouw website SEO proof te maken!