Wat is Google Adwords?

3 minuten

Google Adwords is een advertentieprogramma gemaakt door Google. Tegenwoordig noemt Google dit platform ‘Google Ads’. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om gebruikers van de zoekmachine te bereiken met ‘search ads’. Adwords biedt adverteerders ook de mogelijkheid om onderzoek te doen naar de meest interessante zoekwoorden.

Zo kan Adwords onder meer het zoekvolume aangeven van een woord, de kosten om er mee te adverteren in Google en hoeveel andere bedrijven met het woord willen adverteren (concurrentieniveau). Google Adwords is tevens de grootste inkomstenbron van Google en wordt algemeen beschouwd als de meest effectieve online advertentiemethode ter wereld.

Google kantoor op de Zuidas in Amsterdam

De voordelen van Google Adwords

Door de grote machtspositie van Google als zoekmachine, heeft Google veel data over de zoekintenties van consumenten. Met deze data kunnen ze zeer gericht advertenties laten zien, wat het interessant maakt voor bedrijven. Als je bijvoorbeeld hondenbrokjes wil verkopen als organisatie, dan kan Google door de informatie die zij hebben over mensen, iedereen bereiken waarvan Google denkt dat ze een hond hebben. Daardoor kan de advertentie zeer effectief werken. Deze zeer doeltreffende manier van adverteren is tevens de reden waarom Google zo groot is als het nu is. Adwords is namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 97% van de totale omzet van Google; het levert jaarlijks ruim 72 miljard euro op!

De kosten van Google Adwords

Adverteren op een specifiek zoekwoord werkt als een soort veiling bij Adwords. Als er veel vraag naar een woord is, wordt het automatisch duurder om er op te adverteren. Er is immers maar een gelimiteerde ruimte waarin Google zijn advertenties neer kan zetten, terwijl er tegelijkertijd meerdere adverteerders vechten om een positie bovenaan.

Als adverteerder betaal je bij Google Adwords per klik. Het maakt dus niet uit hoe vaak de advertentie getoond wordt; er worden pas kosten in prijs gebracht wanneer iemand daadwerkelijk op de link klikt. Deze kosten per klik kunnen verschillen van één eurocent naar tientallen euro’s. Zo betalen bedrijven in Amerika die adverteren op het zoekwoord ‘Business Services’ zo’n 55 euro per klik!

Fraude met Google Adwords

Zoals je misschien nu al kan bedenken, is er misbruik te maken van het betalen-per-klik systeem dat Google hanteert. Wanneer een concurrent bijvoorbeeld honderd keer zou klikken op de link in het vorig voorbeeld, kost dit het adverterende bedrijf duizenden euro’s. Gelukkig zijn er stevige maatregelen getroffen door Google om klikfraude te voorkomen. Het blijkt echter nog steeds lastig om dit probleem helemaal te omzeilen wanneer mensen kwade intenties hebben.

Zo heeft Adwords vooral moeite om fraude klikken vanuit smartphones te blokkeren, wegens snel wisselende IP-adressen. Echter, gezien Adwords Google miljarden oplevert, zal Google hard terug blijven vechten om deze fraude te blijven limiteren. In Nederland is er in ieder geval nog nooit sprake geweest van een groot Adwords schandaal.

De meest winstgevende Google Adwords branches

In 2017 waren er ruim 1.2 miljoen bedrijven die advertenties lieten opstellen via Google Adwords. Interessant om te zien is dat 1% van deze klanten zorgt voor 99% van de totale omzet. De meeste omzet haalt Google uit klanten in de ‘financiën en verzekeringen’ branche, met ruim 9 miljard dollar. Daarna komt de ‘verkoop en handelswaar’ tak met circa 7 miljard dollar, nipt gevolgd door de ‘toerisme en reis’ en ‘banen en opleidingen’ branches, met zo’n 6.5 miljard en 6 miljard dollar respectievelijk. Als je wil weten welke bedrijven het meeste uitgeven, check dan onze top 10 met grootste Google Adwords klanten.

Meer weten over Google Adwords?

Als je meer wil weten over Google Adwords verzoeken we je onze blog te lezen waarin we vertellen hoe Google Adwords werkt. Hier leggen we uit hoe je je Adwords campagne begint, waar je op moet letten en hoe je ervoor kan zorgen dat je advertenties een daverend succes worden!

 


Lennard is een gedreven online marketeer met een passie voor social, content en SEO. Hij wil graag klanten laten groeien door middel van een creatieve en op maat gemaakte content-strategie. Dit alles doet hij door creativiteit te combineren met relevante data