Geen bedrijf is te klein voor een goede marketingstrategie. Integendeel: hoe kleiner het bedrijf, hoe meer impact je kunt hebben met marketing. Wij hebben kleine en grote merken geholpen aan online groei en delen graag onze ervaringen. Hier zijn onze 10 tips waarmee jij het meeste haalt uit jouw marketingactiviteiten als MKB’er.

1. Identificeer je niche voordat je een campagne lanceert

Oftewel: doe marktonderzoek. Welk specifiek deel van de markt wil je bereiken en waar heeft die niche-doelgroep behoefte aan? Super-gerichte marketing met relevante content doet het namelijk altijd beter dan schieten met hagel op alle prospects. Zorg dat je weet waar je op richt, voordat je schiet met een campagne.

Identificeren van targeting niche doelgroep

2. Bepaal een realistisch budget

Als je eenmaal je niche in kaart hebt, stel je budgetten op om die markt te gaan bestormen. Budgetten zorgen voor richting en draagvlak. Met tools als Facebook’s Campaign Planner en Google’s Keyword Planner, kan je een goede inschatting maken van het aantal klanten die je kan bereiken met een bepaald budget.

Stel gouden, zilveren en bronzen budgetten op voor de lengte van een jaar of een halfjaar. Zo kun je gaandeweg de campagnes onderling verhogen of verlagen.

3. Zorg voor duidelijke en consistente brandmarketing

De stijl, vormgeving, je logo op een bepaalde plek, de tone of voice in de nieuwsbrieven, dezelfde soort foto’s. Allemaal elementen die consistent moeten zijn om een herkenbaar beeld te creëren voor je doelgroep.

Zorg ervoor dat elke banner, social advertentie, filmpje of afbeelding is verrijkt met je branding, zodat je merkbekendheid groeit.

Branding marketing voor MKB bedrijven

4. Bepaal je onderscheidend vermogen als MKB

Beantwoord daarvoor de volgende vragen:

 • Welke bedrijven of gebruikers bedien je?
 • Wat zijn de behoeften van de bedrijven of gebruikers die je bedient?
 • Wie zijn je concurrenten?
 • Wat maakt jou anders dan die concurrentie?
 • Wat zijn de unieke voordelen die een klant uit jouw producten of diensten haalt?

Zorg ervoor dat dit onderscheidend vermogen haarscherp terugkomt in al je content en campagnes.

5. Zet social proof in

Door de vele berichten over internetfraude, zijn consumenten steeds voorzichtiger met wie ze zaken doen. Mensen zijn op zoek naar authentieke bedrijven. Consumenten vertrouwen volledig op aanbevelingen van kennissen, collega’s of andere consumenten. Dit noem je ook wel ‘social proof’.

Tevreden klant? Vraag of ze die tevredenheid online willen delen. Stimuleer ze indien nodig met een voucher met korting voor een volgende aankoop.

Andere voorbeelden van social proof:

 • User-case study
 • Product review van een gebruiker
 • Social posts van klanten over jouw product
 • Unboxing filmpje

6. Zoek partners om samenwerkingen mee aan te gaan

Werk samen met andere merken of bedrijven waarmee je een win-win kunt creëren. Misschien opereren ze wel in een andere branche, maar bedienen ze wellicht ook een deel van jouw doelgroep. Het kost je minder, maar het levert je een groter publiek op. Delen is vermenigvuldigen.

Zo vind je bijvoorbeeld op verhuursite Pararius ook een rekentool van energieleverancier Oxxio. Een logische win-win samenwerking, aangezien de woningzoekende klant vaak ook zijn energie aansluiting moet regelen.

Marketing tips MKB bedrijven

7. Focus je op enkele marketingkanalen en test veel

De marketingmogelijkheden zijn eindeloos. PR, marketing automation, nieuwsbrieven, social media marketing, content marketing, print, advertenties. Ben je te klein om alles in te zetten en te onderhouden? Analyseer dan met welke kanalen je jouw doelgroep het beste kan bereiken. Speel jouw MKB kanalen eerst uit voordat je je focus verlegt.

Zet enkele kanalen in en zie al je marketingacties als kleine testjes. Met een test-driven mindset leer je van fails en gebruik je wins om je marketing op te schalen.

Marketeer mindset

8. Ben constant

Verstuur een nieuwsbrief wekelijks of maandelijks. Plaats een blog wekelijks op vrijdagmiddag. Mensen zijn gewoontedieren. Alleen met routines kun je succes boeken. We zien vaak dat MKB bedrijven beginnen met hoopvolle acties, waarna alles jammer genoeg verwaterd.

Gebruik bijvoorbeeld een content kalender om je acties vooruit te plannen.

9. Analyseer je bezoekers en zet retargeting in

Mensen die op je website komen, komen daar niet voor niks. Analyseer ze – bijvoorbeeld met behulp van Google Analytics – en bekijk op welke paginas ze afhaken.

Daarnaast kun je met retargeting (op basis van cookies) er alsnog voor zorgen dat klanten terugkomen en actie ondernemen. Via banners kan je bezoekers opnieuw benaderen met een kortingscode, een cadeautje bij een aankoop of een andere promotie.

remarketing uitleg visual

10. Blijf je klanttevredenheid altijd testen

Stop hier nooit mee. Blijf je klanten vragen om hun mening en stuur hier op aan. Er zijn verschillende tools hiervoor zoals Survey Monkey. De tevredenheid van je klanten is de belangrijkste basis voor een duurzame bedrijfsvoering. Zeker als MKB bedrijf moet je je snel kunnen aanpassen aan de wensen van je klanten.

Jouw groeikansen ontdekken? Bekijk nu onze online marketing diensten!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de
marketing van jouw bedrijf?

Bel ons, of gebruik het onderstaande formulier om ons een mailtje te sturen.


  Meer leadsMeer webshop salesMeer merkbekendheidSterke contentNieuwe brandingNieuwe website


  In de ochtendBegin van de middagEind van de middag

  whello contact serge de sousa whello contact serge de sousa
  Serge de Sousa

  Bekijk onze laatste case

  Onze klanten beoordelen Whello met een:

  4.8 / 5

  Mooie merken aan het woord

  Wij hebben een hele fijne samenwerking met Whello. De lijntjes zijn kort, waardoor je soepel en snel kan handelen. En niet geheel onbelangrijk, de resultaten zijn ook goed 😉

  Kitty - Scienta

  Overperformen, dat is wat Whello het liefst doet...Whello heeft een website gebouwd voor 50|50 Amsterdam, onderdeel van het Leger des Heils. Tijdens onze eerste afspraak was al snel duidelijk dat Whello een partij is die zijn zaakjes op orde heeft. De communicatie is snel, duidelijk en professioneel. Thanks voor de fijne samenwerking!

  Marijn - Leger des Heils

  Positief: Kwaliteit, Professionaliteit, Responsiviteit Geweldige en goed meedenkende marketing partij die voorziet in alle facetten van de online marketing. Absolute aanrader.

  Sander Kok - Vicky

  Positief: Professionaliteit, Responsiviteit Het was een absoluut genoegen om met het Whello-team te werken! Ze hebben de verschillende fasen doorlopen, van branding en conceptontwerp tot de lancering van een geweldige nieuwe website! Het was leuk om met zulke professionals te werken. De Whello's zijn stuk voor stuk professionals binnen hun eigen vakgebied, vriendelijk en flexibel en er wordt kwalitatief hoogstaand werk verricht binnen het afgesproken tijdsbestek.

  Daniel - Keesing Technologies

  Whello is een prettig bedrijf om mee samen te werken. Bij Arend Auto ben ik verantwoordelijk voor de marketing en besteed veel online marketing uit bij Whello. Serge en Nasser zijn vakbekwaam en recht door zee. Ze voeren niet alleen uit maar komen ook zelf met adviezen en ideeën om meer resultaat te halen uit onze online campagnes.

  Ruud Weekers - Arend Auto

  Het fijne van Whello t.o.v. veel andere partijen is dat ze met je meedenken en zelf met goede suggesties komen. Ze zijn persoonlijk en hebben alle verschillende expertises in huis zodat iedereen doet waar hij/zij goed in is. Houd deadlines goed in de gaten maar twijfel niet om met ze in zee te gaan, het resultaat is top!

  Robin - Antenna Groep

  Sinds wij samenwerken met Whello, hebben wij een enorme groei doorgemaakt. De medewerkers van Whello weten als geen ander marketingbureau hoe je 'de expat' moet benaderen. Ze werken persoonlijk, enthousiast en effectief. Ik beveel ze van harte aan!

  Koen Gijzel - Koentact

  Whello staat altijd open voor nieuwe inzichten en ze denken graag mee over hoe we samen tot het juiste resultaat kunnen komen.

  Rosa - OCEANDIVA Unique Event Locations

  Bedankt voor de fijne samenwerking Whello! Door het betrokken team zijn we nóg enthousiaster over onze dienst dan dat we al waren, dat wil wat zeggen!

  Hakima El Allaoui - Staxi Taxi

  Wij werken nu al zeker 2 jaar met Whello samen op het gebied van onze online marketing. De samenwerking is zo fijn omdat we snel kunnen schakelen met elkaar en er echt wordt meegedacht in het verbeteren van onze zichtbaarheid en het verhogen van het aantal leads. Experts die de juiste snaar weten te raken, keer op keer.

  Mirco Pruyser - BP College

  Experienced people who are able to deliver great quality. Very pleased to be working with whello.

  Maaike - Tandarts Jordaan

  Working together with Whello to achieve our digital and automation goals is a great thing - dedicated, knowledgable, professional and up-to-date to the digital best practices.

  Daniela Fantaziu - Top Employers Institute