De 3 H’s. Misschien heb je er al eens van gehoord. Ze staan voor Hero, Hub en Hygiene. Wat dat met marketing te maken heeft?

Nou, het 3H-model is een van de meest gebruikte modellen in contentmarketing. Het helpt je om autoriteit te laten zien, klanten aan te trekken en hen betrokken te houden. Zo vergroot je je merkbekendheid, potentiële klantenkring en omzet.

Wat houdt het 3H-model precies in en hoe pas je het toe? Bekijk onze uitleg en voorbeelden.

3H-model_Whello

Wat is het 3H-model van Google?

Het 3H-model is ontwikkeld door de one and only Google. Het is een contentmodel dat organisaties helpt aan een slimme contentstrategie. Met dit model maak je het makkelijker voor jezelf om consistent zichtbaar te blijven, tot een effectieve contentplanning te komen én eens in de zoveel tijd viraal-waardige content te plaatsen.

Het idee is dat je 3 soorten content maakt:

 • Hero-content: grote, indrukwekkende contentcampagnes waarmee je zorgt voor autoriteit, betrokkenheid en bewustzijn
 • Hub-content: gewone aansprekende content die helpt om klanten geïnteresseerd en betrokken te houden
 • Hygiene-content (ook wel ‘Help’-content): content waarmee je antwoord geeft op vragen van ideale klanten en consequent zichtbaar blijft

Het 3H-model helpt organisaties om hun contentstrategie vorm te geven. Ook is het een handig model om te checken of de content die je maakt wel voldoende bijdraagt aan je doelen. Als je voor een goede mix van Hero, Hub en Hygiene kiest, dan helpt dat bijvoorbeeld om beter zichtbaar te zijn in Google.

1. Hero-content

De naam verklapt het al: Hero-content is de held onder alle content die je maakt. Deze content is uitgebreider, meeslepender, indrukwekkender en waardevoller dan al het andere wat je hebt gemaakt. Vaak is het dan ook de content waar de meeste tijd, moeite en geld in gaat zitten. Je Hero-content moet staan als een huis. Hiermee ga je – als je het goed doet – de meeste klanten aantrekken.

Hero-content is bedoeld om je brand awareness flink op te krikken en je betrokkenheid te vergroten. Deze content kost wat (in tijd, geld en energie), maar kan je ook veel opleveren. Dit is de content waarmee je viral kunt gaan. Tenminste, als je er een goed marketingbureau op zet dat helpt om jouw campagne te laten slagen.

Voorbeeld: grootschalig (publicatiewaardig) onderzoek

Een goed voorbeeld van Hero-content is een grootschalig onderzoek dat je laat uitvoeren en waar je vervolgens over publiceert. Zo liet KPN in samenwerking met een onderzoeksbureau onderzoeken naar hoe veilig Nederlanders zich online voelen. Het persbericht en de infographic met onderzoeksresultaten zijn waardevolle informatie voor onder andere de media. Het doel van deze content is dan ook dat veel media het overnemen. Dat helpt om de naamsbekendheid en autoriteit van KPN te vergroten.

Bron: KPN.

Hoe maak je van je campagne Hero-content? 

 • Bepaal welke impact je wilt maken
 • Stippel uit hoe je die impact wilt maken
 • Bedenk een speciaal haakje om mensen aan te spreken
 • Bedenk hoe je je content zichtbaar maakt bij je publiek
 • Noteer welke investeringen je doet om dit alles te laten slagen

2. Hub-content

Deze content helpt om relevant en zichtbaar te blijven. Het is de content die je maakt voor je trouwe publiek, zodat zij regelmatig iets van je zien. Hub-content heeft vaak een herkenbaar format. Het belangrijkste doel ervan is om brand awareness te creëren en je publiek betrokken te maken.

Hub-content is dan ook vooral content die het delen waard is. Vaak met een creatieve insteek, soms ook een klein beetje op het randje. Hub-content verschilt van Hero-content in die zin dat het langer meegaat en minder tijd en geld kost om te maken.

Voorbeeld: vacatureteksten Werken bij de tabaksindustrie

Een goed voorbeeld hiervan zijn de vacatureteksten van ‘Werken bij de tabaksindustrie’. Dat is een campagne van het KWF, de Hartstichting en het Longfonds tegen misleidende vacatures bij tabaksbedrijven. De vacaturetitels geven de lezer een “Huh, wat is dit?”-gevoel. Als je daarna de teksten leest, snap je dat dit satirisch is bedoeld. De verrassende insteek stimuleert mensen ook om deze content met anderen te delen.

Hoe zorg je voor sterke hub-content?

 • Zorg dat je exact weet waar je doelgroep naar op zoek is
 • Voorzie in de behoeften van je doelgroep, op een andere manier dan je concurrenten
 • Stimuleer je lezer om op een andere manier te kijken
 • Kies het juiste kanaal.
 • Blijf trouw aan je merkidentiteit (als jouw merk staat voor duurzaamheid, dan moet dat uit elke contentuiting blijken)

3. Hygiene-content

Het eerste type content in het 3H-model is Hygiene-content. De naam zegt het al: het is een hygiëne-kwestie dat je deze content op je site hebt staan. Oftewel: je bedrijf kan niet zonder. Dit is meestal geen content waarmee je opvalt tussen de rest, maar wel content die belangrijk is om zichtbaar te zijn en blijven.

Dit wordt ook wel ‘Help-content’ genoemd, omdat je met deze content je doelgroep op weg helpt. Het gaat dan bijvoorbeeld om artikelen die antwoord geven op veelgestelde vragen, instructievideo’s of stappenplannen.Veel merken vergeten dit type content of besteden er nauwelijks aandacht aan. Zonde! Hygiene-content is namelijk een goede eerste kennismaking met je publiek. Vaak is deze content SEO-proof en helpt het bij je organische vindbaarheid.

Voorbeeld: SEO-artikelen over boezemfibrilleren

Voor Stichting AFIP, die onderzoek doet naar boezemfibrilleren (de meest voorkomende hartritmestoornis) schreven wij diverse informatieve blogartikelen. Die artikelen zijn belangrijk om mensen die informatie zoeken over boezemfibrilleren op de site van de stichting te wijzen.

Hygiene-content helpt bij je vindbaarheid in Google (SEO dus). Ook is het waardevolle content om via social media en e-mailings onder de aandacht te brengen.

Wat maakt het 3H-model zo waardevol?

Binnen onze marketingcampagnes en contentopdrachten voor klanten maken we vaak gebruik van het 3H-model. Waarom? Omdat het helpt om tot een krachtige en effectieve contentstrategie te komen. Het 3H-model…

 • …helpt je om te beslissen wat voor content je wel en niet maakt
 • …zorgt voor efficiënt gebruik van het contentbudget, doordat je goed kijkt waar de impact zit.
 • …helpt om consistent je merkboodschap naar voren te laten komen
 • …maakt het mogelijk om constant zichtbaar te zijn zonder dat daar te veel tijd in gaat zitten
 • …helpt om prioriteiten te stellen bij contentcreatie

Hoe pas je dit model goed toe?

Klinkt Hygiene, Hub en Hero als een strategie die jouw bedrijf verder kan helpen? Met deze stappen pas je het 3H-model goed toe:

 1. Bepaal wat je met je contentstrategie wilt bereiken
 2. Stel vast wie je doelgroep is en wat voor content je doelgroep zoekt
 3. Specificeer welke type content passen binnen de Hygiene, Hub en Hero
 4. Maak een contentkalender met een goede verhouding van Hygiene, Hub en Hero
 5. Maak van de Hero-content je prioriteit
 6. Bouw Hub-content om de Hero-content heen
 7. Blijf zichtbaar door regelmatig Hygiene-content te delen
 8. Meet de resultaten voortdurend en pas je strategie waar nodig aan

Wat voor een contentkalender? Een 3H-contentkalender!

Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als je het al in de schuur hebt liggen?

Precies dat is het idee achter een 3H planning: het hergebruiken van je gemaakte content. Dat bespaart je tijd én zorgt ervoor dat je met de gemaakte content zo veel mogelijk mensen bereikt.

Van je gemaakte Hero-cotent, kan je makkelijk Hub-content maken. Neem een klantevent ook op en maak hier snippets van. Die post je op social media met een begeleidende blogpost. Dezelfde snippets kan je zelf als ads inzetten en zo bouw je ook je Hygiene-content uit.

Hoe ziet zo’n 3H planning eruit? Nou zo dus!

Meer lezen over repurposing content? Lees deze blogpost over het hergebruiken van je content in 9 stappen.

Samen werken aan jouw merk?

Ben jij nog niet content met je content? Levert je huidige content je niet op wat je zou willen? Of spring je er nog niet uit tussen de concurrentie?

Wij helpen verschillende merken om met het 3H-model succes te behalen. Van converterende content tot sterke social-advertenties en de beste branding. Samen met onze opdrachtgevers zorgen we ervoor dat hun mooie merk een magneet wordt voor de doelgroep.

Nieuwsgierig hoe we jou kunnen helpen? Plan een afspraak om een (digitale) koffie te drinken.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de
marketing van jouw bedrijf?

Bel ons, of gebruik het onderstaande formulier om ons een mailtje te sturen.


  Meer leadsMeer webshop salesMeer merkbekendheidSterke contentNieuwe brandingNieuwe website


  In de ochtendBegin van de middagEind van de middag

  whello contact serge de sousa whello contact serge de sousa
  Serge de Sousa

  Bekijk onze laatste case

  Onze klanten beoordelen Whello met een:

  4.8 / 5

  Mooie merken aan het woord

  Wij hebben een hele fijne samenwerking met Whello. De lijntjes zijn kort, waardoor je soepel en snel kan handelen. En niet geheel onbelangrijk, de resultaten zijn ook goed 😉

  Kitty - Scienta

  Overperformen, dat is wat Whello het liefst doet...Whello heeft een website gebouwd voor 50|50 Amsterdam, onderdeel van het Leger des Heils. Tijdens onze eerste afspraak was al snel duidelijk dat Whello een partij is die zijn zaakjes op orde heeft. De communicatie is snel, duidelijk en professioneel. Thanks voor de fijne samenwerking!

  Marijn - Leger des Heils

  Positief: Kwaliteit, Professionaliteit, Responsiviteit Geweldige en goed meedenkende marketing partij die voorziet in alle facetten van de online marketing. Absolute aanrader.

  Sander Kok - Vicky

  Positief: Professionaliteit, Responsiviteit Het was een absoluut genoegen om met het Whello-team te werken! Ze hebben de verschillende fasen doorlopen, van branding en conceptontwerp tot de lancering van een geweldige nieuwe website! Het was leuk om met zulke professionals te werken. De Whello's zijn stuk voor stuk professionals binnen hun eigen vakgebied, vriendelijk en flexibel en er wordt kwalitatief hoogstaand werk verricht binnen het afgesproken tijdsbestek.

  Daniel - Keesing Technologies

  Whello is een prettig bedrijf om mee samen te werken. Bij Arend Auto ben ik verantwoordelijk voor de marketing en besteed veel online marketing uit bij Whello. Serge en Nasser zijn vakbekwaam en recht door zee. Ze voeren niet alleen uit maar komen ook zelf met adviezen en ideeën om meer resultaat te halen uit onze online campagnes.

  Ruud Weekers - Arend Auto

  Het fijne van Whello t.o.v. veel andere partijen is dat ze met je meedenken en zelf met goede suggesties komen. Ze zijn persoonlijk en hebben alle verschillende expertises in huis zodat iedereen doet waar hij/zij goed in is. Houd deadlines goed in de gaten maar twijfel niet om met ze in zee te gaan, het resultaat is top!

  Robin - Antenna Groep

  Sinds wij samenwerken met Whello, hebben wij een enorme groei doorgemaakt. De medewerkers van Whello weten als geen ander marketingbureau hoe je 'de expat' moet benaderen. Ze werken persoonlijk, enthousiast en effectief. Ik beveel ze van harte aan!

  Koen Gijzel - Koentact

  Whello staat altijd open voor nieuwe inzichten en ze denken graag mee over hoe we samen tot het juiste resultaat kunnen komen.

  Rosa - OCEANDIVA Unique Event Locations

  Bedankt voor de fijne samenwerking Whello! Door het betrokken team zijn we nóg enthousiaster over onze dienst dan dat we al waren, dat wil wat zeggen!

  Hakima El Allaoui - Staxi Taxi

  Wij werken nu al zeker 2 jaar met Whello samen op het gebied van onze online marketing. De samenwerking is zo fijn omdat we snel kunnen schakelen met elkaar en er echt wordt meegedacht in het verbeteren van onze zichtbaarheid en het verhogen van het aantal leads. Experts die de juiste snaar weten te raken, keer op keer.

  Mirco Pruyser - BP College

  Experienced people who are able to deliver great quality. Very pleased to be working with whello.

  Maaike - Tandarts Jordaan

  Working together with Whello to achieve our digital and automation goals is a great thing - dedicated, knowledgable, professional and up-to-date to the digital best practices.

  Daniela Fantaziu - Top Employers Institute