SEO, of Search Engine Optimization (‘zoekmachine optimalisatie’), is een verzamelnaam voor alle processen die de organische vindbaarheid van een webpagina in zoekmachines optimaliseren. Door effectief gebruik van SEO technieken is het mogelijk om niet alleen meer, maar ook de juiste bezoekers naar gewenste webpagina’s te trekken. Onderdelen van een SEO strategie zijn onder meer het linkbuilden en zoekwoordoptimalisatie. Veel bedrijven die online opereren zijn afhankelijk van SEO, omdat ze digitaal verkeer uit zoekwoordmachines willen genereren.
In dit artikel gaan we verder in op:
Wat is SEO of zoekmachine optimalisatie?
Sorry als we iets te snel gingen; we proberen nu wat rustiger uit te leggen wat SEO betekent. De afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization, of Zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Het betekent eigenlijk niets meer dan websites zo optimaliseren, dat ze hoger worden getoond bij zoekopdrachten in zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google of Bing. Hieronder een filmpje voor verdere uitleg.
Oke, ik weet nu wat de betekenis van SEO is, maar waarom is SEO belangrijk?
Zoekmachines als Google en Bing hebben miljoenen gebruikers per dag die op zoek zijn naar antwoorden op hun vragen of oplossingen voor hun problemen. Om meer verkeer naar jouw website te krijgen is het belangrijk dat jij met jouw website bovenaan in Google komt te staan. Door een hogere ranking krijg jij meer bezoekers naar jouw site en meer leads. Door middel van de juiste SEO activiteiten kan jij deze hogere posities in Google bemachtigen.
De 3 belangrijkste redenen om van SEO een topprioriteit te maken voor jouw bedrijf:
- Zichtbaarheid voor je merk: SEO verhoogt de ranking van je website in zoekmachines, wat leidt tot meer zichtbaarheid en klanten op je website.
- Autoriteit worden in je branche: Websites die hoog ranken worden als betrouwbaarder gezien, wat de geloofwaardigheid van een bedrijf versterkt.
- Kostenbesparing: SEO biedt op de lange termijn kostenbesparende voordelen vergeleken met betaalde advertenties.
Hoe werkt SEO?
Hoe SEO precies werkt weet eigenlijk niemand. Er zijn heel veel ranking factoren die meewegen bij de ranking van jouw pagina’s in de zoekmachines. Aan een hoop van deze factoren kunnen wij zelf sleutelen om te kijken of dat de ranking van een pagina doet verbeteren. Deze factoren kunnen we in drie categorieën of pijlers indelen. Als SEO specialisten zijn wij ook altijd met deze drie pijlers bezig om een SEO geoptimaliseerde website te creëren.
1. Content
Content gaat over de informatie die op jouw website te vinden is. Mensen zijn op zoek naar antwoorden en informatie, deze is alleen te vinden door content te plaatsen. Onder content verstaan wij de textuele content op de site zoals blogs en dienstpagina’s, maar ook video’s, afbeeldingen en audio vallen bij SEO onder content. Deze content kan je uiteraard ook voor de zoekmachines optimaliseren. Voordat je dit doet is het goed om hier eerst uitgebreid onderzoek naar te doen zodat je zeker weet dat jouw content voor SEO de juiste zoekwoorden bevat.
2. Techniek
De techniek van een website is niet alleen voor de gebruiker belangrijk maar ook voor google. Onder techniek verstaan we alles wat achter de schermen gebeurd. Technische SEO is vaak ook minder zichtbaar voor een gebruiker of leek, maar zeker niet minder belangrijk. Onder technische SEO valt onder andere interne linking optimaliseren, page speed optimalisatie, implementeren van structured data en nog veel meer.
3. Linkbuilding
Een van de belangrijkste SEO technieken is het linkbuilden. Omdat zoekmachines in principe alle websites gelijk willen behandelen, kunnen ze lastig zien welke websites belangrijker zijn dan andere. Het kijken naar links is één van de manieren waarop ze toch nog een indicatie kunnen maken welke pagina’s relevanter zijn dan andere. Als er bijvoorbeeld een Wikipedia artikel is over een populair onderwerp, en jouw website wordt vermeld als een belangrijke bron, dan waardeert Google jouw informatie weer iets hoger dan die van soortgelijke websites zonder vermelding op Wikipedia. Het generen en onderhouden van dit soort links is een essentieel onderdeel van SEO, genaamd linkbuilding.
Wil jij weten hoe goed jouw website nu presteert? Doe een gratis SEO analyse.
Zelf met SEO aan de slag? SEO werkzaamheden
Zoals we al zeiden zijn er veel rankingsfactoren die bepalen hoe jouw website organisch presteert. Niet alle factoren hebben direct invloed op de ranking en niet alle onderdelen zijn goed aan te passen. Gelukkig is er wel een hoop waar we mee aan de slag kunnen om te testen wat jouw pagina’s beter doet ranken in de zoekmachines.
Helaas is het niet zo simpel als één ding aanpassen en je bent er al. Het is vaak een combinatie van handelingen die er samen voor zorgen dat de algemene SEO waarde van je website omhoog gaat. Deze handelingen bestaan onder meer uit:
- Het optimaliseren naar de belangrijkste zoekwoorden
- Het schrijven van duidelijke en relevante content
- Het implementeren van interne links
- Het gebruiken van een overzichtelijke meta data
Hieronder leggen we een aantal werkzaamheden kort uit.
Optimaliseer voor belangrijke zoekwoorden
Wanneer gebruikers op zoek gaan in Google, vullen ze bepaalde zoekwoorden in. Het doel is dat je met jouw website gevonden wordt op die zoekwoorden. Wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt naar ‘Bakkerij Amsterdam’, en je een bakkerij hebt in Amsterdam, dan wil je waarschijnlijk op die zoekopdracht met jouw website getoond worden. Dit gaat niet zomaar; je moet Google laten zien dat jouw webpagina relevant is bij deze zoekopdracht. Het doel van Google is immers om het de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken door de meest relevante informatie bieden.
Schrijf content voor jouw bezoekers
In eerste instantie wil je altijd je webpagina schrijven voor de lezer. Zorg daarom dat de content op de pagina relevant is om te lezen. Wanneer je bijvoorbeeld overal op je pagina zoekwoorden strooit in een poging tot het optimaliseren van jouw website, gaat dit ten koste van de content. Zoekmachines als Google zien in welke mate bezoekers jouw content waarderen, waarop ze hun rangschikking aanpassen. Zo houdt Google bij hoe lang bezoekers op jouw website zijn en met welke frequentie ze doorklikken naar pagina’s. Als je content echter niet goed is, zal je webpagina ook niet hoog komen te staan in de zoekresultaten.
Ga aan de slag met interne linking
Voor Google en de gebruikers van jouw website is intere linking erg belangrijk. Door op een natuurlijke manier interne links te implementeren verbind je alle relevante pagina’s aan elkaar. Gebruikers van jouw website kunnen gemakkelijk door jouw website navigeren en Google kan jouw website door een goede flow ook beter crawlen en indexeren. Ook geef je een bepaalde linkwaarde (of linkjuice) door aan andere pagina’s wanneer je deze met elkaar verbindt. Hoe meer linkjuice een pagina ontvangt hoe belangrijker Google de pagina gaat vinden.
Gebruik overzichtelijke meta data
De meta data is kort gezegd de gehele structuur van een website, minus de content. Denk aan het gebruik van de juiste opmaak van de volgende elementen:
- Pagina titels
- Meta beschrijvingen
- URL’s
- Breadcrumbs
- Interne links
Zoekmachines gebruiken namelijk robots, ook wel crawlers, bots of spiders genoemd, om jouw website te scannen en te begrijpen wat het onderwerp van jouw website is. Nette en geoptimaliseerde meta data zorgen ervoor dat de robots jouw website beter begrijpen. Een zoekmachine als Google zal jouw website daarom hoger in de zoekresultatenpagina tonen dan websites waarbij deze data niet is geoptimaliseerd.
De 5 meestgestelde SEO vragen
Om je doelgroep te bereiken en om leads te generen moet je ervoor zorgen dat je website goed zichtbaar is in de zoekmachines. Bijna 95% van de Nederlanders start namelijk zijn of haar zoektocht naar informatie, een product of een bedrijf in een zoekmachine. Dat maakt SEO een onmisbaar onderdeel van jouw online marketingstrategie.
Je kan niet zomaar blind aan SEO beginnen. Je zult eerst moeten ontdekken welke zoekwoorden men gebruikt om bedrijven te vinden zoals die van jou. Gelukkig zijn daar meerdere tools voor, zoals de Keyword Planner van Google en de tool AnswerThePublic.
Heb je je nieuwe website of pagina al laten indexeren in Search Console? Dit is dé tool om bij Google aan te geven dat je bestaat. In dezelfde tool kun je ook direct zien of er problemen zijn met de indexatie van je website. Vervolgens kan het even duren voordat Google je website heeft geïndexeerd; wacht ten minste 2 weken na het indienen en check dan of je te vinden bent in Google.
Het eerlijke antwoord? Nobody really knows. We kunnen het beste hierop antwoord geven door Google’s Senior Webmaster Analyst te citeren: ‘It could take up to a year for us to figure out where a new site should rank, and fluctuations are expected during this timeframe’ aldus John Mueller.
Je zult weleens gehoord hebben dat sommige website worden gestraft door wijzigingen in Google’s algoritme zoals de beruchte Google Panda Updates. Het komt bijna altijd op neer dat websites met unieke relevante content worden beloont. En al het andere wordt afgestraft. Daarnaast kunnen sommige websites ook handmatig worden gestraft omdat ze niet voldoen aan Google’s richtlijnen.
Verder lezen over SEO?
- Hoe wij onze #1 in Google gehaald hebben
- Top 7 SEO fouten die webshops maken
- Hoe je met content hoge ogen gooit in Google
- De ultieme SEO website migratie checklist
- Local SEO: Een complete gids om lokaal gevonden te worden
- Waarom je voor SEO geen hashtags in de URL moet gebruiken
SEO consultancy nodig?
Onze SEO specialisten helpen talloze snelgroeiende bedrijven met SEO advies. Bekijk hier onze SEO bureau diensten.