Linkbuilden is één van de strategieën om je ranking binnen zoekmachines te verbeteren. Een linkverwijzing naar je website is als het ware een voorkeursstem voor je website en zal je daarom een boost geven in je Google ranking. Hierbij is het belangrijk om een natuurlijk linkprofiel op te bouwen; linkjes verkrijgen zonder dat dit overduidelijk beïnvloed is. Google kan namelijk ook een straf opleggen wanneer ze merken dat je probeert zoveel mogelijk linkjes te krijgen. Daardoor zullen je rankings verslechteren, in plaats van verbeteren.

Wat is een natuurlijk linkprofiel?

Het gaat niet alleen om het aantal links, maar vooral om de kwaliteit. Daarnaast kijkt Google naar je linkprofiel, of deze geloofwaardig overkomt en of de links die verwijzen naar jouw website, ook op een natuurlijke manier zijn verkregen.

Bestaat je linkprofiel bijvoorbeeld alleen uit relevante links van hoge autoriteit websites, dan is je profiel niet geloofwaardig. Het komt namelijk altijd wel voor dat er ook minder goede websites naar je website linken. Een ongeloofwaardig profiel, kan voor Google een reden zijn om je te straffen en dat resulteert in een langere ranking.

Hoe creëer ik een natuurlijk linkprofiel?

Die straf van bijvoorbeeld Google, die wil je niet, maar hoe creëer je een natuurlijk linkprofiel?

 • Verschillende anchortekst

De tekst waar de link onder valt, of die klikbaar is, heet anchortekst. Deze tekst geeft Google informatie over de pagina achter de link. Het valt natuurlijk op wanneer alle links naar je website dezelfde anchortekst bevatten en deze dus overduidelijk niet natuurlijk ogen. Breng hierin variatie. Wissel per periode de tekst en gebruik bijvoorbeeld enkelvouds- en meervoudsvormen door elkaar.

anchor tekst linkbuilding
Ook wij wisselen de anchor tekst van onze linkjes af.

 

 • (no)follow links

Hoewel je wellicht denkt dat nofollow links zinloos zijn, (want het is immers niet direct een verwijzing met link naar je website) toch is dit niet zo. Hoewel deze geen linkjuice zullen overbrengen van de ene naar de andere website, toch behoren nofollow links tot een natuurlijk linkprofiel voor Google. Af en toe een no-follow link draagt dus bij aan een natuurlijk linkprofiel. Je kunt een nofollow link herkennen aan dit stukje tekst in de code: rel=”nofollow”>anchortekst</a.

 • Diverse autoriteiten

Ook ben je eerder geneigd om je link te plaatsen op websites met een hoge autoriteit. Een linkprofiel met alleen maar links met een hoge autoriteit, passen niet bij een natuurlijk linkprofiel. Zorg dus voor een goede verdeling van domeinsterktes. Linkjes van startpagina’s en bedrijvengidsen zijn van lage kwaliteit maar horen bij een gezond linkprofiel.

 • Verschillende bronnen

Je merkt dat diversiteit belangrijk is bij het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel. Het is dus ook aan te raden diverse bronnen te gebruiken voor het plaatsen van een link. Bronnen zijn startpagina’s, bedrijvengidsen, blogcomments en ga zo maar door. Check ook goed het IP-adres. Google zie het namelijk als Spam wanneer je veel linkjes ontvangt van hetzelfde IP-adres (bijvoorbeeld van één webbeheerder met verschillende websites).

 • Constante Flow

Wanneer je aan het linkbuilden bent, zul je vast de smaak te pakken krijgen en door willen gaan. Toch is het verstandig te spreiden en niet alle links in één week te plaatsen. Google zal het door hebben dat dit het gevolg is van een linkbuildactie, wanneer er op een bepaald moment heel veel links worden aangevraagd. Een constante flow is beter bij het opbouwen van een zo natuurlijk mogelijk linkprofiel.

 • In-content links

Zorg er niet alleen voor dat je links op startpagina’s en linkwebsites hebt staan, maar denk ook aan het schrijven van gastblogs. Een zogenoemde ‘in-content’ link oogt namelijk natuurlijker als een link op een startpagina.

 • Diverse pagina’s (homepage + dieperliggende pagina’s)

Wissel de pagina waarvoor je aan het linkbuilden bent af. Hoewel je homepage de belangrijkste pagina is, is het ook sterk aan te raden voor onderliggende pagina’s links op te bouwen. Dit noem je ‘deep linking’.

Kortom, variatie voor een natuurlijk linkprofiel!

Zoals je merkt is er een trend te ontdekken en dat is om variatie aan te brengen in je linkprofiel. Te veel van hetzelfde kan op de zoekmachines overkomen als SPAM en onnatuurlijk. Wil je tips over een goede linkbuilding strategie voor jouw onderneming? Neem gerust contact met ons op!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de
marketing van jouw bedrijf?

Kom langs, bel ons, of gebruik onderstaand formulier om ons een mailtje te sturen. We nemen direct contact met je op om te zien hoe we je kunnen helpen!


  Meer leadsMeer webshop salesMeer merkbekendheidMeer inzicht in dataNieuwe brandingNieuwe website

  In de ochtendBegin van de middagEind van de middag

  Onze klanten beoordelen Whello met een:

  4.9 / 5

  Onze blije klanten aan het woord

  The main quality of Whello is that they are able to provide high quality services on a personal, informal level that is close to the customer. Communication is quick and there’s a lot of knowledge in the team. To me Whello is a trustworthy company for online marketing services and web design that I would highly recommend.

  Carlies Mol

  Passionate people that are very involved and create great advertising campaigns.

  TradeIt gg

  Whello have a fantastic team and delivered great results for us. Highly recommended !

  Doug Neuhofer

  Having successfully completed the set up phase, we would like to thank you for your professional behavior and great communication. We look forward to the continuation of this promising partnership!

  LEATHER HYPE

  Experienced people who are able to deliver great quality. Very pleased to be working with whello.

  Maaike - Tandarts Jordaan

  Working together with Whello to achieve our digital and automation goals is a great thing - dedicated, knowledgable, professional and up-to-date to the digital best practices.

  Top Employers Institute

  A smart, talented and friendly company providing top quality, focused service.

  Brenda de Jong - The English Center

  It's a pleasure working with really professional and competent people. SEO results we have achieved thanks to Whello are amazing!

  Luca Bagnaschino

  Great Amsterdam based advertising agency with a lot of in-house experience and smart + friendly staff.

  Leks Betlem