Wat is Growth Hacking?
De term ‘Growth Hacking’ werd in 2010 in het leven geroepen door Sean Ellis. Growth hacking is een term die wordt gebruikt om het proces van het snel en efficiënt laten groeien van een bedrijf te beschrijven.
Dit relatief nieuwe vakgebied laat zich het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Ken je het ultieme growth hacking voorbeeld van Airbnb al?
De deel-woning gigant heeft haar groei te danken door slim gebruik te maken van de populariteit van Craigslist (de Marktplaats van de Verenigde Staten). Nieuwe woningeigenaren kregen automatisch een mail van Airbnb om hun woning met één klik door te plaatsen op Craigslist. Hierdoor kreeg Airbnb in de beginjaren snel enorm veel aandacht.

Airbnb’s slimme hack: Een automatische mail om je woning met 1 klik door te plaatsen op Craigslist
Wat doet een Growth Hacker precies?
Een growth hacker verkent op een systematische manier nieuwe groeimogelijkheden in elk deel van de customer journey. Een growth hacker probeert daarmee invloed uit te oefenen op alle touchpoints in het beslisproces van klanten. Daarmee richt een growth hacker zich volledig op een duurzame en schaalbare groei van een bedrijf.
“Growth Hacking is een relatief nieuw marketing vakgebied dat zich volledig richt op groei, gebaseerd op een data-gedreven, experimenteel proces.”
Growth hackers werden in eerste instantie vooral ingezet door startups. Bedrijven die met beperkte middelen snel willen groeien en de concurrentie te slim af willen zijn. Tegenwoordig worden growth hackers ook omarmd door grotere bedrijven en hebben zelfs grote corporates vacatures openstaan voor growth hackers.

Growth hackers zijn vaak zeer creatief en scherpzinnig in hun aanpak en gebruiken technologie en data om snel inzicht te krijgen in wat wel en niet werkt.
Waarom werkt growth hacking zo goed?
Het antwoord daarop is voor een growth hacker simpel. Focus. Een bedrijf moet één focus hebben en dit moet gecommuniceerd worden in het gehele marketingteam. Iedereen de neuzen dezelfde kant op, volgens het ‘One metric that matters’ principe.
Wat is het ‘One metric that matters’ principe?
Het gaat erom dat je focust op één duidelijk bedrijfsdoel, en die zo SMART mogelijk definieert.
Bijvoorbeeld: ‘We willen het conversiepercentage van de website verhogen met 50% binnen 6 maanden.’
Dat betekent niet dat er maar één statistiek is waar je naar kijkt. Het betekent echter wel dat er op elk moment één doel is waar het hele marketingteam zich op focust.
Door deze focus ook richting het management, investeerders of zelfs de media te communiceren, concentreren alle inspanningen zich daadwerkelijk op dat ene doel.
Draagvlak creëren voor growth hacking
Het probleem echter bij veel organisaties ligt bij de gesloten (of eigenwijze houding) van het management. Regelmatig denken zij dat de prioriteiten al goed liggen in de organisatie en maken zij beslissingen op basis van eigen inzicht (en dus niet basis op data).
Dit is belemmerend voor de groei en vermindert de creativiteit. Het is daarom belangrijk om alle stakeholders te betrekken bij het proces zodat je draagvlak creëert voor innovaties.
Het helpt daarbij om samen met het management de One matric that matters te definiëren. Zo staat iedereen achter de keuzes die er vervolgens worden gemaakt.
Hoe werkt growth hacking in de praktijk?
Bedrijven die ‘groei’ teams vormen en het experiment-denken toepassen, groeien vaak het snelst. Het gaat erom dat je niet op één paard wed maar samen ideeën verzamelt en deze test. Je gaat hiermee door totdat je een hit hebt gescoord; een marketingtactiek dat enorme potentie heeft laten zien.
Vervolgens omarm je deze tactiek in je strategie en bouw je het volop uit. Ondertussen ga je door met experimenten om nieuwe succesvolle tactieken te ontdekken.
Meest gebruikte growth hacking stappenplan:
- Ideeën verzamelen
- Prioriteren van ideeën
- Ideeën live testen
- Analyseren van successen én fails
- Proces herhalen

Onder growth hackers wordt vaak gesproken over het wow-moment
De holy grail van een growth hacker is het ontdekken van die ene tactiek die de groei enorm accelereert. Het is belangrijk om hierbij de ‘Aha’ en ‘Wow’ momenten te vinden van je product.
De ‘Wow’ momenten dienen zo vroeg mogelijk in de customer journey gecommuniceerd te worden. Hoe eerder je klanten het unieke aan jouw product zien, lezen en ondervinden, hoe sneller je ‘viral’ kan gaan met je marketing.
Het wow-moment van Tesla is uiteraard het moment dat je je handen los kan laten van het stuur. In de beginjaren is Tesla viral gegaan door simpelweg dat wow-moment te fotograferen, waarna het vanzelf viral ging op het internet.

Tesla’s wow-moment
Hoe ziet het ideale growth team er uit?
Het is belangrijk dat je kijkt naar de skills binnen je team. Wie kan wat het best? Het ideale team bestaat meestal uit de volgende rollen:
- Growth lead / Product manager: Met een helikopter view verantwoordelijk voor het project
- Growth hacker: Verzamelt de ideeën, test ze en rapporteert de learnings op basis van de data
- Developer: Voert de technische aspecten van de ideeën uit
- (UX/UI) Designer: Voert de visuele aspecten van de ideeën uit
- Marketing specialist: Is verantwoordelijk voor de content en marketingcampagnes
- Data analist: Zorgt ervoor dat de data juist wordt gemeten en analyseert deze
Met een team als dit mag je als growth hacker in je handjes knijpen. Je kan er dan vanuit gaan dat alle experimenten ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Echter, in werkelijkheid moet je het vaak met beperkte resources doen. Een uitdaging die een growth hacker uiteraard graag aangaat 🙂
Maar hoe vorm je deze growth teams?
Het is altijd goed om marketing skills in huis te hebben, maar nu moet je deze skills nog laten integreren en samenwerken. Aan de hand van het T-Shaped model kun je je team optimaliseren.
Een specialist heeft vaak een specifieke marketing skill, en ga daar de diepte mee in. Maar elke specialist zou ook moeten kunnen meepraten over de onderstaande skills (de bovenkant van de T).
Doordat iedereen in je team een brede kennis heeft kan bijvoorbeeld de growth hacker sneller op één lijn zitten met de designer en developer.

Hoe ontwikkel je T-shaped specialisten in je team?
Ieder teamlid heeft zijn eigen specialisme. Het gaat vervolgens vooral om het opleiden en trainen van een bredere marketingkennis niveau. Zo begrijpen ze elkaar beter en versterk je de synergie binnen het team.
Met deze stappen ontwikkel je binnen no-time een sterk growth team:
- Team plan: Doelstelling zo specifiek mogelijk in kaart gebracht (one-metric-that-matters)
- Persoonlijk plan: Per teamlid persoonlijke doelstellingen
- On the job coaching: Doorlopende feedback en coaching
- Cursussen: Ruimte creëren om extern kennis te vergaren
Wordt Growth Hacking jouw manier van groeien?
Je ziet dat steeds meer bedrijven de growth mentaliteit omarmen. Het A/B testen van marketingcampagnes gaat tegenwoordig super efficiënt door de data die beschikbaar is. Daarnaast zijn online campagnes snel aan te passen.
Dus waarom zou je niet volop inzetten op experimenten? Het is dé manier om innovatief te zijn en je concurrentie voor te blijven. Alle reden dus om deze mindset te omarmen en toe te passen in je organisatie.