De stap naar het buitenland kan een mooie, maar ook ingewikkelde avontuur zijn vol met hobbels, tegenslagen en successen. Wij werken al jaren voor marketingmanagers van scale-ups die de taak hebben om de sprong naar het buitenland succesvol te maken.

Dus bedachten we; hoe kunnen we ervoor zorgen dat zo’n internationale avontuur iets minder hobbelig verloopt voor andere marketing managers? Een gids vol best-practices natuurlijk!

B2B marketing Whello

De valkuilen van internationale marketing

Wanneer je de wereld van internationale marketing betreedt, zijn er enkele belangrijke valkuilen waar je je bewust van moet zijn.

 • Culturele verschillen: Misverstanden door culturele verschillen kunnen je merk negatief beïnvloeden. Het is cruciaal om lokale gebruiken en behoefte te begrijpen. Wij maken bijvoorbeeld in een doelgroepanalyse altijd nieuwe persona’s per land.
 • Juridische complicaties: Elk land heeft zijn eigen wetten en regels voor marketing en bedrijfsvoering. Zorg ervoor dat je deze goed begrijpt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo variëren de regels voor advertenties in bijvoorbeeld de medische industrie en hebben we ons een keer daarin lelijk vergist.
 • Taalbarrières: Zelfs kleine fouten in vertaling kunnen grote gevolgen hebben voor hoe jouw merk wordt waargenomen. Simpelweg vertalen is voor ons niet voldoende. Wij zetten daarom altijd in op ‘transcreation’ door native copywriters.

Overwegingen bij het kiezen van uitbreidingslanden

De meeste scale-ups waar we voor werken, twijfelen sterk over de landen die ze als eerste moeten betreden. ‘Moeten we land voor land gaan, of meteen een hele regio aanpakken?’

Bij het selecteren van de landen voor uitbreiding zijn er naar onze mening drie belangrijke overwegingen.

 • Toegankelijkheid van de markt: Begin met landen waar de barrières voor toetreding laag zijn, zoals landen zonder significante taalbarrière, geografisch voordeel of een vergelijkbare doelgroep. Zo zetten onze opdrachtgevers bijvoorbeeld vaak in op de DACH regio. Doordat er in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland Duits wordt gesproken heb je direct een grote afzetmarkt te pakken.
 • Kosten en logistiek: Internationale uitbreiding is niet goedkoop. Denk aan verzendkosten, juridische kosten, belastingen in het buitenland, en de kosten voor vertaaldiensten en nieuw personeel. Een van de eerste zaken die opdrachtgevers uitzoeken is hoe ze de logistiek regelen en betaalbaar houden voor klanten.
 • Marktonderzoek: Grondig marktonderzoek kan niet worden onderschat. Begrijp de economie, demografie, cultuur, regelgeving en kosten van zakendoen in het nieuwe land​. Maar denk ook aan de lokale concurrentie. Per land word je soms nog weleens verrast door een onopvallende sterke concurrent.

Top 8 marketing strategieën bij internationale uitbreiding

Hier zijn acht cruciale digitale marketingstrategieën voor internationale uitbreiding.

 • Internationale SEO: Optimaliseer je website voor zoekmachines in verschillende regio’s met behulp van locatiespecifieke zoekwoorden en metatags.
 • Zoekmachine advertenties (SEA): Gebruik betaalde advertenties om doelgroepen in specifieke regio’s te bereiken met cultureel relevante landingspagina’s.
 • Multi-language website: Kies er altijd voor om je website in meerdere talen aan te bieden. We zien keer op keer dat de conversie dan hoger is. Zelfs in landen als Nederland en Denemarken waar prima Engels wordt gesproken.
 • Marketplaces: Breid je bereik uit door te profiteren van populaire lokale online marktplaatsen die al een vertrouwde aanwezigheid hebben in de regio. Naast Amazon is dit in Nederland bijvoorbeeld Bol en Marktplaats. Zo heeft ieder land wel zijn eigen mix aan marketplaces.
 • E-mailmarketing en automatisering: Gebruik geautomatiseerde e-mails die aangepast zijn aan de voorkeuren en acties van gebruikers, zoals taalvoorkeur of aankoopgedrag.
 • Cultureel gevoelige contentmarketing: Ontwikkel content welke inspeelt op de culturele identiteit van de verschillende regio’s. Denk aan unieke feestdagen zoals Koningsdag in Nederland.
 • Reputatiemanagement: Beheer actief je lokale reputatie door snel positieve klantervaringen te scoren. Een entree in een nieuw land met zero lokale reviews is pijnlijk.
 • Influencer marketing: Werk samen met lokale influencers een relevante volging in jouw niche. Een belangrijke succesfactor in onze campagnes!

In 5 stappen naar een internationale marketingstrategie

Ok, we hebben veel topics besproken, maar welke stappen neem je eigenlijk als je een specifiek land wilt betreden? We noemen dit ook wel een ‘go-to-market plan’. In het kort de 5 stappen.

 1. Marktonderzoek: Verzamel inzichten over de lokale cultuur, economie en consumentengedrag. Dit is je basis voor alle verdere beslissingen.
 2. Definieer je lokale aanwezigheid: Beslis of je lokale partnerschappen (lokale retail, resellers, sales agents) aangaat of zelf direct verkoopt. Dit heeft invloed op hoe je jouw merk lokaal positioneert.
 3. Kies je marketingmix: Stem je producten, prijzen en kanalen af op de lokale markt. Beginnen met kortingen en flinke promotie events. Of bouw het langzaam op met content en SEO.
 4. Investeer in lokale content: Creëer content die aansluit bij de lokale cultuur en taal. Dit vergroot de betrokkenheid. Een lokale user-case van een Duitse klant doet het uiteraard veel beter dan een vertaalde Nederlandse user-case.
 5. Experimenteer, leer en pas aan: Dat bepaalde campagnes het goed doen in een land biedt geen garantie voor een ander land. Dat is een ding wat we zeker hebben geleerd. We beginnen daarom altijd klein en schalen datgene op wat aanslaat in een land.

Whello’s conclusie

Onze belangrijkste key takeaway? Lokalisatie en gedegen marktonderzoek zijn de sleutels tot succes. Onthoud steeds dat elke markt uniek is en een op maat gemaakte benadering vereist.

Ben je bezig met je go-to market plan? Met deze gids ga je goed van start. Maar samen met ons ervaren team ben je pas echt goed voorbereid om de uitdagingen van internationale marketing aan te gaan!

Heb je nog verdere hulp nodig? Neem dan contact met ons op en wij helpen je met de volgende internationale stap te zetten.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de
marketing van jouw bedrijf?

Bel ons, of gebruik het onderstaande formulier om ons een mailtje te sturen.


  Meer leadsMeer webshop salesMeer merkbekendheidSterke contentNieuwe brandingNieuwe website


  In de ochtendBegin van de middagEind van de middag

  whello contact serge de sousa whello contact serge de sousa
  Serge de Sousa

  Bekijk onze laatste case

  Onze klanten beoordelen Whello met een:

  4.8 / 5

  Mooie merken aan het woord

  Wij hebben een hele fijne samenwerking met Whello. De lijntjes zijn kort, waardoor je soepel en snel kan handelen. En niet geheel onbelangrijk, de resultaten zijn ook goed 😉

  Kitty - Scienta

  Overperformen, dat is wat Whello het liefst doet...Whello heeft een website gebouwd voor 50|50 Amsterdam, onderdeel van het Leger des Heils. Tijdens onze eerste afspraak was al snel duidelijk dat Whello een partij is die zijn zaakjes op orde heeft. De communicatie is snel, duidelijk en professioneel. Thanks voor de fijne samenwerking!

  Marijn - Leger des Heils

  Positief: Kwaliteit, Professionaliteit, Responsiviteit Geweldige en goed meedenkende marketing partij die voorziet in alle facetten van de online marketing. Absolute aanrader.

  Sander Kok - Vicky

  Positief: Professionaliteit, Responsiviteit Het was een absoluut genoegen om met het Whello-team te werken! Ze hebben de verschillende fasen doorlopen, van branding en conceptontwerp tot de lancering van een geweldige nieuwe website! Het was leuk om met zulke professionals te werken. De Whello's zijn stuk voor stuk professionals binnen hun eigen vakgebied, vriendelijk en flexibel en er wordt kwalitatief hoogstaand werk verricht binnen het afgesproken tijdsbestek.

  Daniel - Keesing Technologies

  Whello is een prettig bedrijf om mee samen te werken. Bij Arend Auto ben ik verantwoordelijk voor de marketing en besteed veel online marketing uit bij Whello. Serge en Nasser zijn vakbekwaam en recht door zee. Ze voeren niet alleen uit maar komen ook zelf met adviezen en ideeën om meer resultaat te halen uit onze online campagnes.

  Ruud Weekers - Arend Auto

  Het fijne van Whello t.o.v. veel andere partijen is dat ze met je meedenken en zelf met goede suggesties komen. Ze zijn persoonlijk en hebben alle verschillende expertises in huis zodat iedereen doet waar hij/zij goed in is. Houd deadlines goed in de gaten maar twijfel niet om met ze in zee te gaan, het resultaat is top!

  Robin - Antenna Groep

  Sinds wij samenwerken met Whello, hebben wij een enorme groei doorgemaakt. De medewerkers van Whello weten als geen ander marketingbureau hoe je 'de expat' moet benaderen. Ze werken persoonlijk, enthousiast en effectief. Ik beveel ze van harte aan!

  Koen Gijzel - Koentact

  Whello staat altijd open voor nieuwe inzichten en ze denken graag mee over hoe we samen tot het juiste resultaat kunnen komen.

  Rosa - OCEANDIVA Unique Event Locations

  Bedankt voor de fijne samenwerking Whello! Door het betrokken team zijn we nóg enthousiaster over onze dienst dan dat we al waren, dat wil wat zeggen!

  Hakima El Allaoui - Staxi Taxi

  Wij werken nu al zeker 2 jaar met Whello samen op het gebied van onze online marketing. De samenwerking is zo fijn omdat we snel kunnen schakelen met elkaar en er echt wordt meegedacht in het verbeteren van onze zichtbaarheid en het verhogen van het aantal leads. Experts die de juiste snaar weten te raken, keer op keer.

  Mirco Pruyser - BP College

  Experienced people who are able to deliver great quality. Very pleased to be working with whello.

  Maaike - Tandarts Jordaan

  Working together with Whello to achieve our digital and automation goals is a great thing - dedicated, knowledgable, professional and up-to-date to the digital best practices.

  Daniela Fantaziu - Top Employers Institute