Een écht goed marketingteam bestaat uit leden met verschillende expertises. Van het analyseren van data en het ontwerpen van social posts, tot aan het optimaliseren voor Google en het waarborgen van de doelstellingen. Alles moet erin zitten. In dit artikel bespreken we de 8 belangrijkste functies van een goed marketingteam en hun rolverdeling.

1. De Data-analist

Data is voor marketing wat krill is voor een walvis: hoe meer je ervan hebt, hoe beter. De Data-analist verzamelt en analyseert data – bijvoorbeeld van oude Facebookcampagnes of websitebezoeken – en rapporteert deze aan de strateeg, zodat hij dat kan gebruiken als basis voor de marketingstrategie.

2. De Strateeg

Deze dame of heer neemt de algehele missie, visie, kernwaarden en doelgroep van een bedrijf – en de data van de Data-analist – en gaat ermee aan de slag. Deze gegevens combineert hij met de data die hij heeft ontvangen vanuit zijn analist, waarna hij een strategie vormt met doelstellingen. Of je als bedrijf nu in wil spelen op plotselinge veranderingen in de markt, of je wil als stofzuigermerk top of mind worden bij je doelgroep in de markt; een goede strategie maakt een groot verschil in uitkomst.

3. De Projectmanager

De eigenlijke teamleider. Doet wat de naam al zegt, hij of zij managet het project. Simpel gezegd houdt dat in: het maken van een planning, de voortgang van die planning bewaken en de klant of stakeholders daarvan op de hoogte houden. De projectmanager stuurt aan, trekt aan touwtjes en staat op deadlines te roepen dat stukken aangeleverd moeten worden om het proces draaiende te houden.

4. De Campagne Specialist

Om echt verschil te maken heb je een goede campagne nodig. Of het nu op Facebook, via Google, met behulp van je website, via offline advertenties of juist een combinatie van dat alles is. De Campagne Specialist denkt het geheel met zijn of haar creatieve brein uit en zorgt ervoor dat de juiste kanalen op de juiste manier worden ingezet.

5. De Contentmaker

Je kunt nog zo’n goede strategie hebben, zonder inhoud kun je niks. Goede content zorgt er bovendien voor dat de doelgroep de aandacht erbij houdt en verhoogt de kans dat ze terugkeert. Als Contentmakers kun je denken aan woordkunstenaars, beeldschieters, animatieacrobaten en visuele ontwerpers. Ook wel: de creatievelingen onder ons.

6. Doctor Google

Een expert zijn in Google is een beetje vergelijkbaar met het passen op een rijkeluiskindje. Het kan moeilijk zijn, het verandert constant en onaangekondigd, maar als het goed gaat kan het je heel veel opleveren. Daarnaast komt het dominante Google (terecht) voor in bijna iedere online marketing strategie. Daarom zijn Google-doctoren, ook wel SEO-specialisten genoemd, erg belangrijk om in je team te hebben.

7. De Social Media Expert

Naast Google, zijn het de sociale media die perfect als online kanalen kunnen dienen om je doelgroep te bereiken. Wanneer komt welke doelgroep wat op welke platforms om welke reden doen? En hoe bereik jij diegene op het moment dat ze op die platform aanwezig zijn? Goede vragen. De Social Media Expert heeft het antwoord.

8. De Developer

De techneut. De codeschrijver. Degene waar niemand mee zou willen ruilen, omdat diegene in sommige gevallen zó ontzettend onmisbaar is. Als bij de bouw van een huis, is de Developer degene die met ingewikkelde bakstenen en cement zorgt dat het geheel eruit komt te zien zoals de bouwtekening het bedoelt heeft. De Developer zorgt ervoor dat jij minder afhankelijk bent van 3e partijen en dat je daardoor sneller kunt acteren.

Niet onbelangrijk

Ik hoor het je denken: ‘Er bestaan toch ook marketingteams van minder dan acht personen?’ Jazeker. En dat kan ook prima, het is namelijk lang niet altijd zo dat je voor iedere rol een persoon nodig hebt. Sommige strategen zijn ook eigenlijk projectmanagers. En sommige Campagne specialisten weten zich ook raad met sociale media. Een marketingteam kan variëren van bijvoorbeeld vier multi-functionalisten tot wel honderden specialisten, afhankelijk van de complexiteit, de doelen en uiteraard het budget van een bedrijf.

Ook Whello is op deze manier ingericht. We gedragen en voelen ons het verlengde van marketing teams bij bedrijven. Stuur ons gerust een berichtje als je bezig bent met het inrichten van je marketing structuur!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de
marketing van jouw bedrijf?

Kom langs, bel ons, of gebruik onderstaand formulier om ons een mailtje te sturen. We nemen direct contact met je op om te zien hoe we je kunnen helpen!


  Meer leadsMeer webshop salesMeer merkbekendheidMeer inzicht in dataNieuwe brandingNieuwe website

  In de ochtendBegin van de middagEind van de middag

  Onze klanten beoordelen Whello met een:

  4.9 / 5

  Onze blije klanten aan het woord

  The main quality of Whello is that they are able to provide high quality services on a personal, informal level that is close to the customer. Communication is quick and there’s a lot of knowledge in the team. To me Whello is a trustworthy company for online marketing services and web design that I would highly recommend.

  Carlies Mol

  Passionate people that are very involved and create great advertising campaigns.

  TradeIt gg

  Whello have a fantastic team and delivered great results for us. Highly recommended !

  Doug Neuhofer

  Having successfully completed the set up phase, we would like to thank you for your professional behavior and great communication. We look forward to the continuation of this promising partnership!

  LEATHER HYPE

  Experienced people who are able to deliver great quality. Very pleased to be working with whello.

  Maaike - Tandarts Jordaan

  Working together with Whello to achieve our digital and automation goals is a great thing - dedicated, knowledgable, professional and up-to-date to the digital best practices.

  Top Employers Institute

  A smart, talented and friendly company providing top quality, focused service.

  Brenda de Jong - The English Center

  It's a pleasure working with really professional and competent people. SEO results we have achieved thanks to Whello are amazing!

  Luca Bagnaschino

  Great Amsterdam based advertising agency with a lot of in-house experience and smart + friendly staff.

  Leks Betlem