Wat is SaaS-marketing?
SaaS staat voor ‘Software as a Service’ en SaaS-marketing is dus de marketing die gebaseerd is op het op de markt brengen, promoten en het verkopen van die software. SaaS-marketing is anders dan de marketing voor ‘normale’ producten. Alleen al vanwege het feit dat je bij SaaS niks hebt wat je vast kunt houden, er is geen fysiek product. Je verkoopt een licentie, meestal in abonnementsvorm. Je verleidt prospects vaak door het geven van demo’s of een free-trial. SaaS-marketing vereist dus een andere strategie.

Wat maakt SaaS-marketing bijzonder?
SaaS-marketing is om verschillende redenen anders dan ‘normale’ marketing. Zo gaat het om een software-oplossing die vaak specifiek gericht is op één onderdeel van een B2B of B2C bedrijf. Daarnaast gaat het bij SaaS om een abonnement, waardoor het ook belangrijk is dat het niet opgezegd wordt (retentie). Daarnaast zijn SaaS-producten gemakkelijk te vergelijken op talloze sites, waardoor de reviews, features en ook de prijs een grote rol spelen in het beslisproces.
Onze SaaS marketing strategieën zijn altijd gebaseerd op een aantal pijlers zoals:
- Op een positieve zichtbaar zijn tijdens de klantreis (customer journey) door user-cases, reviews en andere vormen van content.
- Inspelen op de frustraties (pains) van klanten en daarmee herkenbaarheid creëren.
- De autoriteit (expert) zijn op je specifieke niche door blogs, PR en videos.

12 bewezen SaaS-marketingstrategieën
Maar hoe ga je nu opvallen ten opzichte van je SaaS concurrenten? Hieronder hebben we 12 bewezen marketingstrategieën voor je uiteengezet.
1. Maak gebruik van contentmarketing
Content marketing is een bewezen manier voor het genereren van leads naar je SaaS-website. De onderwerpen die je kiest om over te schrijven dienen dan natuurlijk wel aan te sluiten bij de interesses van je doelgroep. Goede content = king 🤴!
2 content tips:
- Ontdek hoe je doelgroep zoek met een zoekwoorden onderzoek en schrijf een antwoord in de vorm van een sterke blog.
- Gebruik de principes van demand generation voor je contentstrategie
2. Besteed tijd aan de SEO van je website
Niets werkt zo goed voor het stimuleren van websiteverkeer als een uitgebreide SEO-strategie. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is complex en gaat hand in hand met contentmarketing. Als je het goed doet en bovenaan in de zoekmachines komt te staan, dan levert het de investering dubbel en dwars op.
Tip: Lees onze blog over hoe wij onze topposities hebben behaald in Google.
3. Investeer in betaald zoeken of PPC
Een goede manier om op het scherm van je potentiële klant zichtbaar te worden is via betaald zoeken. Met Pay Per Click 🖱️ (PPC) zorg je er bovendien voor dat je nooit meer betaald dan het aantal echte prospects naar jouw landingspagina.
Tip: Met PPC denk je al snel aan Google Ads. Maar wist je dat ook kan adverteren op SaaS-vergelijkers zoals Capterra?
4. Gebruik referral marketing
Mond-tot-mondreclame, maar dan online, dat is wat referral marketing eigenlijk inhoudt. Zorg ervoor dat het gemakkelijk is voor mensen om hun ervaringen online te delen met hun collega-specialisten. Beloon ze er ook voor als ze het doen. Er zijn weinig dingen zo overtuigend als een bekende die iets aanbeveelt 👬

5. Laat je expertise zien
Bijvoorbeeld bij vakbladen, online bloggers (influencers) binnen jouw sector of op SaaS review websites. Als er daar een goed woordje 💬 over jou gedaan wordt, levert dat extraveel vertrouwen op bij de potentiële klant.
6. Beperk het aantal keuzes voor je klant
Uit onderzoek blijkt: iemand die té veel keuzes heeft, is sneller geneigd om géén keuze te maken. Oftewel: geef je klant beperkte opties om ergens uit te kiezen, bijvoorbeeld Basic, Premium of VIP. Zo heeft de klant het gevoel dat hij bepaalt, maar overlaadt je hem niet met keuzes. Keuzestress is een ding.
7. Ben duidelijk over de prijs
We merken dat SaaS bedrijven soms liever geen prijs communiceren. Maar de kans is groot dat klanten in hun oriëntatie dan kiezen voor SaaS-oplossingen die wel transparant communiceren.
Wees dus duidelijk over je prijs en zorg ervoor dat de klant precies weet wat hij ervoor terugkrijgt. Vergelijken is tegenwoordig makkelijk en dus is de prijs daarin belangrijk. Dus vertel gewoon hoe het zit 💵
8. Bied een gratis proefversie aan
Ben je overtuigd van je SaaS-product? Laat de klant zichzelf dan overtuigen. Laat ‘m wennen aan je oplossing, zodat hij niet meer zonder kan! Diegene kan dan na de proefperiode zelf besluiten om verder te gaan of niet.
9. Maak het gemakkelijk om een demo aan te vragen
Elke onnodige klik en ieder onnodig invulveld is er één te veel. Hoe makkelijker het is om in te schrijven, hoe beter. De weg van de minste weerstand is in dit geval altijd de beste!
Tip: En als je dan toch vraagt om gegevens in een formulier, stel dan verleidelijke vragen zoals ‘Voor welk doeleinde zoek je een oplossing?’.
10. Verbeter de gebruikservaring van je website
Klanten vergelijken meerdere oplossing voordat ze overgaan tot aankoop. Een langzame website, onoverzichtelijke user-flow, of onhandige formulieren zorgen voor een afknapper. De gebruikservaring is key! 🗝️
Tip: Wij gebruiken tools zoals Hotjar, om naast Google Analytics, meer inzicht te krijgen in het bezoekersgedrag.
11. Gebruik deals en kortingen
Tijdelijke deals zijn een manier om de twijfelaars over de brug te krijgen. Vooral bij leads, die het laatste stapje nog niet hebben gezet, werkt een tijdelijke deal vaak goed om ze binnen te halen. Gebruik deals en kortingen dus gericht!

12. Gebruik duidelijke CTA’s
Een goede CTA (Call to Action) kan het verschil maken tussen een inschrijving en een bezoeker die je website verlaat. Zorg er dus voor dat je CTA’s duidelijk en actief zijn. Daarin speelt ook het visuele aspect een rol. Laat de knop waar mensen op kunnen klikken duidelijk naar voren komen.

Meer leren over SaaS marketing?