Een veelgestelde vraag is; hoe je een nummer 1 toppositie in de organische zoekresultaten van Google bereikt. Wie droomt er niet van die eerste plek in Google? Als je seo bureau amsterdam in Google typt, zul je Whello bovenaan zien staan. Dit is geen toeval, er zit een hele strategie achter. Wij geven jou een uniek ‘kijkje in onze keuken’. Zet je schrap voor de 5 redenen waarom wij bovenaan staan in Google.
1. Gebruik de juiste zoekwoorden in je titels
Google crawlt duizenden websites en wilt graag snel weten waar jouw pagina over gaat. Ook bezoekers bekijken veel pagina’s alvorens ze de juiste informatie hebben gevonden.
Met behulp van Google Keyword Planner kun je onderzoeken welke woorden je doelgroep gebruikt om jouw aangeboden product of dienst te vinden. Je voert een aantal mogelijke zoekwoorden in en de Keyword planner zal je ook suggesties geven. Let wel op dat de Google Keyword Planner deze waardevolle informatie niet zomaar aan iedereen geeft. Alleen gebruikers met een actieve Adwords account hebben toegang tot de exacte waardes.
Tegenwoordig is Google slim genoeg om de volgorde van je zoekwoorden niet meer bepalend te laten zijn. Varieer dus vooral met je zoekwoorden.
Zoekwoord vakantiehuis Frankrijk mag ook zijn kindvriendelijke vakantiehuis in Frankrijk.
Let wel op meervoud/enkelvoud en eventuele tekens als streepjes en apostrof. Vaak ziet Google meervoud of enkelvoud als een unieke zoekopdracht. Voor Google is het verschil tussen vakantiehuis of vakantiehuizen groot genoeg.
Wees bij het selecteren wel slim. Uiteraard gaan al je concurrenten voor het zoekwoord met het meeste volume, maar waarschijnlijk is het lastiger om hier een nummer 1 positie mee te bereiken. Neem dus ook het concurrentieniveau in overweging. Verwerk vervolgens je zoekwoord in een pakkende titel en in de overige content op de pagina.
Daarnaast is het belangrijk om je website leesbaar te maken voor Google. Zorg ook voor een goede heading opmaak. Met ‘normale’ tussenkopjes ziet je website er wellicht voor de bezoeker prima uit, maar ziet Google je webpagina als een grote lap tekst. Als je wel H1 en H2 headers toepast, geef je duidelijk aan wat de belangrijkste content is voor Google.
2. Toppositie bereiken door linkbuilding
Een toppositie in Google behalen en goede linkbuilding gaan samen hand in hand. Je kunt namelijk een pagina op je website meer waarde geven door linkjes naar deze pagina te plaatsen op je eigen website. Dit noemt men interne linkbuilding. Houdt hierbij wel rekening dat je website geen overload van linkjes moet bevatten, want dit gaat ten kosten van de leesbaarheid voor je bezoeker. Zorg er altijd voor dat je linkt naar een andere relevante pagina. Net zoals er in dit artikel verschillende relevante linkjes staan.
Een tip is om je website te voorzien van breadcrumbs. Naast dat dit erg overzichtelijk werkt voor je bezoeker, geef je hiermee de homepage en onderliggende categoriepagina’s ook meer SEO waarde. Middels een breadcrumb voorzie je namelijk elke pagina automatisch met de nodige interne linkjes. Zie hieronder.
Een andere manier is extern linkbuilden. Hierbij is het doel om linkjes naar jouw website te plaatsen op andere websites. Google geeft pagina’s met veel relevante inkomende linkjes namelijk een hogere ranking (ook wel page rank genoemd) in de organische zoekresultaten. Uiteraard kijkt Google wel of de ‘backlink’ in de juiste context is geplaatst, dus het heeft geen zin om als een dolle overal links te laten plaatsen. Daarnaast keurt Google betaalde links streng af en zak je hiermee in posities. Zorg er dus voor dat je linkjes krijgt op bijvoorbeeld relevante bedrijvenpagina’s, branche websites en blogwebsites.
3. Blog artikelen schrijven
Het is onmogelijk om voor elk belangrijk zoekwoord een passende webpagina te creëren. Niet altijd past een zoekwoord bij een bepaalde dienst, product of thema. Het is echter zonde om niets te doen met een zoekwoord met een hoog zoekvolume en deze links te laten liggen. Een blog is daarom de uitgelezen kans om het zoekwoord uit te lichten, zonder een aparte pagina met producten of diensten te moeten aanmaken. Zorg er uiteraard wel voor dat ook je blogartikelen naar SEO geoptimaliseerd zijn.
4. Zorg voor een goede websitestructuur
Een goede website structuur maakt het niet alleen voor je bezoeker gemakkelijk om te lezen, maar ook Google weet dit te waarderen. Google houdt niet van ‘losstaande’ pagina’s, maar ziet graag een groot deel van de pagina’s binnen een logische structuur vallen.
Een goede websitestructuur houdt in dat je begint met meer generieke onderwerpen als ‘producten’ of ‘diensten’, maar vervolgens steeds specifieker wordt met het verstrekken van informatie.
Uiteraard staat de homepage bovenaan. Vervolgens vallen daar een aantal pagina’s onder die ook weer eigen pagina’s bevatten. Dit is een hele handige structuur, waarbij je in een paar klikken specifieke pagina’s kunt bereiken. Uiteindelijk creëer je hiermee verschillende silo’s of trechters.
5. Mobielvriendelijke website
Het is bijna ondenkbaar dat iemand nog geen mobile device (denk mobiele telefoon, tablet etc.) heeft. Een groot percentage van de zoekopdrachten gebeurt tegenwoordig mobile.
Snelheid is hierbij voor jouw website belangrijk; je website moet binnen 2,5 seconden geladen zijn. Dat is natuurlijk super snel. Google zal je niet volledig afstraffen als je website niet 100% mobielvriendelijk is, echter krijgen mobielvriendelijke websites wel voorrang.
Zorg ervoor dat je website niet alleen goed leesbaar is op mobiele formaten, maar vermijd ook grote lappen tekst op bijvoorbeeld productpagina’s. Op een mobiel wil je snel ter zake komen. Zorg er ook voor dat afbeeldingen mee inkrimpen naar de kleinere formaten.
Wil je ook een toppositie in Google?
Wie droomt er niet van die eerste plek op Google. Benieuwd naar jouw kansen? Neem snel contact op met Whello en wij bekijken graag samen met jou de SEO optimalisatie mogelijkheden!