Websites moeten nogal wat in huis hebben om bezoekers te overtuigen. Dus dat geldt automatisch ook voor de webdesigners. Zo moet de website niet alleen duidelijk zijn en visueel aantrekkelijk, maar is er de laatste jaren ook vooral roep om een goede gebruikservaring.
Zie het maar als volgt: pakweg 8 jaar geleden was je er al als je een mooie website had. De site moest de juiste info bevatten en mooi ogen op het beeldscherm van een pc. Tegenwoordig moet diezelfde website er even flitsend uitzien op een tablet en smartphone en daarom speelt ook de gebruikerservaring een steeds grotere rol.
Het gaat dus om veel meer dan een mooi plaatje, want als de site traag laadt, het bestelformulier een foutmelding geeft, of de tekst niet goed leesbaar is op een mobiel apparaat, dan wordt er vroegtijdig afscheid genomen. Hoewel elke ontwerper zich bewust is van de kernprincipes van het UX-design, zijn er toch nog steeds een aantal veelvoorkomende fouten die voor een negatieve gebruikerservaring zorgen. We nemen 5 van de grootste user-experience (UX) fouten met je door.
1. Teveel tekst
Let wel: de meeste websitebezoekers lezen niet, maar scannen de inhoud. Weinig bezoekers hebben de tijd en zin om complete blokken met tekst door te nemen. Veel tekst heeft daarom niet zoveel nut. Ook al ben je dol enthousiast en heb je van alles te vertellen; het zal je bezoekers afleiden en in sommige gevallen zelfs afschrikken. Het kan verleidelijk zijn om alles op tafel te gooien wat in je hoofd zit, maar daar bestaan weer blogs voor. Het idee voor de pagina’s zelf is om het eenvoudig te houden. Oftewel kort en bondig. En met een vleugje emotie.
- Tip: Sommige teksten kunnen op desktop prima leesbaar zijn. Maar bekijk je dezelfde pagina op mobile, dan veranderen ze in enorme blokken tekst waar niemand doorheen gaat lezen. Wees je dus bewust van de kleinere formaat schermen.
2. Barslechte stockfoto’s
Veel nepper dan stockfoto’s gaat het niet worden. En je hebt geen kritisch oog nodig om dat te zien. Visuals spelen uiteraard een cruciale rol bij branding en marketing, maar om tevredenheid en vertrouwen uit te stralen doe je er goed aan om niet aan te komen zetten met die té perfecte glimlach. Website-afbeeldingen moeten juist authentiek en inspirerend genoeg zijn om het vertrouwen van bezoekers te winnen. Neem je doelgroep serieus en huur een fotograaf in voor echte foto’s.

3. Geen feedback verzamelen van doelgroep
Of je nu een ingewikkelde webtoepassing of een nieuwe website wilt lanceren; het testen van hoe de gebruikers deze ervaren is cruciaal. Het beste daarbij is om ‘buitenstaanders’ om hun mening te vragen, oftewel mensen die niets te maken hebben gehad met het design proces. Sterker nog: het liefst gaat het om mensen die niets met jouw bedrijf te maken hebben, maar wel weer voldoen aan de kenmerken van een eventuele doelgroep.
Hoewel niet alle projecten het budget en de tijd hebben om grootschalige gebruikerstests uit te voeren, zul je toch altijd moeten voorkomen dat de website live gaat zonder dat andere mensen daar hun mening over hebben gegeven. En ook als de site live is, houdt het testen nog lang niet op. In het meest gunstige geval blijf je alsmaar doorgaan met het verbeteren van je website.
- Tip: Ook met een beperkt budget kan je jouw website laten testen door echte users via tools als UserTesting en UserZoom.
4. De bezoeker te veel laten denken
Begrijp ons niet verkeerd. Je moet je bezoeker natuurlijk niet kinderachtig behandelen, maar het andere uiterste is om het ze te ingewikkeld te maken. We hebben het al gehad over eenvoud als één van de belangrijkste criteria. Je uiteindelijke doel is immers om de gebruiker zo snel mogelijk te laten converteren.
Als je bezoekers teveel keuze geeft, dan leidt dat tot twijfel. Is je navigatiemenu zo ingewikkeld dat je bezoeker niet meer weet hoe hij of zij moet navigeren naar het gewenste product? Dan loop je zomaar kans dat die gewenste bestelling uitmondt in een misgelopen order. Denk aan die heilige customer journey: die moet zo soepel mogelijk verlopen. Net een echte reis.

5. Doen wat jíj mooi vindt
Misschien ben jij zelf wel liefhebber van felle kleuren, maar vinden andere mensen het juist weer helemaal niets. Je eigen mening telt natuurlijk, maar onthoud wel: je ontwerpt de site niet voor jezelf, maar voor anderen. Of als je moderne webdesigners moet geloven: een fictieve gebruiker.
Deze zogeheten persona zou je voor jezelf moeten opstellen en heeft dezelfde interesses, voorkeuren, kenmerken en zwaktes als jouw ideale klant. Ontwerp jouw website op basis van deze persona of persona’s (er kunnen ook meerdere doelgroepen zijn). Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat jouw doelgroep wordt overtuigd en niet jijzelf.
- Tip: Van een oude website naar een nieuwe website? Pas dan op met een complete redesign. Vraag jezelf af of de oude website wel zo slecht presteert. Wij hebben dikwijls gezien dat een nieuwe flitsende website, slechter presteerde dan de oude website. Een redesign kan ook simpelweg gaan over het subtiel vernieuwen van website elementen, zodat de schok voor trouwe klanten minder groot is.
Geïnteresseerd geraakt in webdesign? Bekijk al onze webdesign diensten!