Wat zijn Featured Snippets?

< 1 minuut

Wanneer je een zoekopdracht in Google doet met een vraag, zie je in sommige gevallen direct een antwoord op deze vraag als eerste zoekresultaat. De blokjes waar deze antwoorden in worden getoond, heten featured snippets of answer boxes. Onder de SEO specialisten wordt deze positie in Google de ‘position 0’ genoemt, omdat je hiermee boven de 10 andere organische resultaten staat. Ook getoond worden in deze featured snippets? Tijd om je content te optimaliseren!

Wat zijn featured snippets?

Featured snippets is eigenlijk niets meer als een samenvatting van het antwoord op een vraag die door een bezoeker wordt gesteld in Google. Het is een regulier organisch resultaat – er kan niet betaald worden om hierin te worden getoond. Featured snippets worden nog niet bij iedere zoekopdracht getoond, maar dit worden er met de tijd steeds meer. Houd in gedachten dat deze featured snippets alleen getoond worden bij vragen en niet bij reguliere zoekopdrachten.

De essentie van Google is om gebruikers van Google zo snel mogelijk het best passende antwoord te bieden. Met featured snippets maakt Google het haar gebruiker steeds makkelijker om direct de juiste informatie te vinden.

Hoe wordt mijn website getoond in de featured snippet?

Zorg in eerste instantie dat jouw website al in de top 5 van Google wordt getoond. Met een positie lager dan 5 kun je heel hard hopen, maar dan wordt de kans steeds kleiner dat jouw website getoond wordt in een featured snippet. Er zijn immers al meer dan 5 andere websites wiens antwoorden relevanter zijn dan die van jou.

Ook kun je bij featured snippets niet jouw antwoord markeren met een special tag, zoals dit wel kan bij rich snippets. Google bepaalt zelf of er een passend antwoord is op de gestelde vraag. Ook is Google niet verplicht om altijd featured snippets te tonen.

Om in een featured snippet getoont te worden, zorg dat jouw titel overeen komt met de zoekopdracht. Zorg ook dat deze terug komt in een van de headings. Formuleer een letterlijk antwoord op de vraag en plaats deze direct na de titel. Op deze manier is het voor Google makkelijker om vraag en antwoord met elkaar te koppelen. Een toelichting op jouw antwoord kun je vervolgens verderop in het artikel – na de eerste alinea – omschrijven. Formuleer het antwoord zo duidelijk en gedetailleerd mogelijk.

Krijg ik met een featured snippet minder bezoekers?

Hoewel het antwoord al wordt gegeven, voordat de bezoeker naar je website doorklikt, hoeft het niet te betekenen dat je minder bezoekers zult trekken naar je website. Een featured snippet is namelijk slechts een samenvatting van het antwoord. Het is dus eigenlijk een introductie en wekt interesse en nieuwsgierigheid naar het volledige antwoord.


Online marketing specialist