Wat heb je liever: Een handjevol goede kandidaten voor je openstaande functie? Of 50 sollicitanten die niet matchen?
De eerste stap naar een goede selectie is je vacaturetekst. Wat blijkt: de gemiddelde vacaturetekst in Nederland scoort een bedroevend schoolcijfer 4,2 (!).
Tijd om jouw vacatureteksten een poetsbeurt te geven. Ontdek de grootste fouten bij vacatureteksten en leer hoe je ze wél goed schrijft.
Goede werknemers zijn je employer brand
Er was eens… een goede vacaturetekst. Eentje zonder clichés, met duidelijke taken en logische functie-eisen. Daar kwamen kandidaten op af die stuk voor stuk perfect bij de baan pasten. Met zo’n leuk team aan collega’s hoef je niet te vertellen hoe leuk het werk daar is, dat laat je zien.
Bedrijven zoeken, maar vinden niets
Je kunt zeuren over het tekort aan mensen en dat je “daarom de vacature zo breed houdt, zodat je een grotere poel hebt om uit te vissen.” Maar niets is minder waar: 2 op de 10 Nederlanders vond eind 2023 een nieuwe baan. Met teksten vol met clichés en lege termen ga je geen kandidaten vinden.
Grootste onderzoek naar Nederlandse vacatureteksten ooit
Vacaturespecialisten Nicol Tadema en Mitch Gielen deden onderzoek naar 960 vacatureteksten in 7 sectoren: overheid, techniek, retail, IT, logistiek en supply chain, horeca en toerisme en zorg.
Aan elke vacature hingen ze een score. We lichten de 5 onderdelen toe waarop de vacatures (min)punten scoorden en hoe jij dit anders kan aanpakken.
1. Cliché
Stel je jezelf voor op een verjaardag, je oom vraagt wat voor werk je doet en jij antwoordt “ik ben de spin-in-het-web.” Dat zegt precies niets, want je oom weet nu nog niet hoe jij je werkweek vult.
Een vacaturetekst bevat volgens onderzoek gemiddeld 6 clichés. De termen zijn inhoudsloos. Laat dus clichés zoals deze lekker achterwege:
- Uitdagend
- Flexibel
- Op zoek naar
- Dynamisch
- Geen 9 tot 5…
Ga in plaats van cliché teksten voor teksten met inhoud:
❌ Cliché tekst
|
✅ Tekst met inhoud
|
---|---|
“Wij zoeken een teamplayer” | “Samenwerken met collega’s om gezamenlijke doelen te bereiken, maar ook zelfstandig uitdagingen aanpakken” |
“Een dynamische werkomgeving” | “Een snel veranderende omgeving waar geen dag hetzelfde is en je continu wordt uitgedaagd om je vaardigheden te ontwikkelen” |
“Geen 9-tot-5-mentaliteit” | “Flexibiliteit om soms buiten reguliere werktijden te werken, met de nadruk op resultaatgerichtheid en werkplezier” |
“Ontwikkelingsmogelijkheden” | “Wij bieden gerichte trainingen en coaching om je vaardigheden en loopbaan te laten groeien” |
“Werken in een hecht team” | “Een cultuur waarin collegialiteit en samenwerking centraal staan, met regelmatige teambuilding activiteiten en open communicatie” |
2. Introductietekst
Net als bij elke tekst, schrijf je deze voor de lezer. De introductietekst van je vacature moet nieuwsgierigheid opwekken om door te lezen.
Mensen lezen een vacature in een F-vorm;
- de eerste 2 alinea’s helemaal,
- en daarna scannend.
Je intro is dus een belangrijk onderdeel. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de vacatures in de logistieke sector een niet-lezersgericht intro heeft. Het helpt niet om in een intro over jezelf te beginnen, de functievereisten op te noemen of de functie-inhoud alvast uit te leggen. Lezers haken af.
Wat zet je er dan wel in? Vertel duidelijk de ‘what’s in it for me’ en hou rekening met wat je doelgroep belangrijk vindt. Dit kan het benoemen van het salaris zijn, de werktijden en wat iemand voor gevoel eruit haalt.
3. Taalniveau
We halen je gelijk uit de droom: óók hogeropgeleiden willen makkelijk te begrijpen teksten lezen. Laat vakjargon, moeilijke woorden, lange en ingewikkelde zinnen achterwege.
98% van de onderzochte vacatureteksten heeft een te hoog taalniveau. Wissel lange en korte zinnen met elkaar af en gebruik woorden op B1-niveau.
4. Werksfeer
‘Er heerst een informele werksfeer.’ Oké, waar blijkt dat dan uit? Betekent het dat je naar de baas kan lopen en alles kan vragen wat je wilt? Of dat er elke vrijdag een borrel is? Of dat het prima is om aan te geven dat je een uurtje eerder stopt en het later in de week compenseert?
Om je een beter beeld te geven: 98% van de onderzochte vacatures had een nietszeggende werksfeerbeschrijving. Dus wees concreet, hiermee scoor je punten bij de doelgroep. Vooral jongere generaties vinden de werksfeer belangrijk en baseren hun keuze hierop.
Quotes van toekomstige collega’s in de vacature zetten of de mogelijkheid geven om kennis te maken door een dagje mee te lopen worden gewaardeerd.
Wij kozen voor een video over onze prettige bedrijfscultuur en individuele vrijheid die collega’s ervaren: “Choose a lifestyle, not a job.”
5. Salarisvermelding
Het niet benoemen van het salaris is misschien wel dé grootste irritatiefactor in vacatureteksten. Zeg nou zelf, je scrollt zelf ook het eerst naar het salaris toe. Een ‘marktconform salaris’ of ‘salaris in schaal FWG 40 van de GGZ CAO’ is vaag en niet aantrekkelijk.
Gelukkig geeft meer dan de helft (62%) van de bedrijven in de onderzochte vacatures wel het salaris prijs. Een salarisindicatie in je vacaturetekst zetten creëert meer sollicitaties, geschiktere kandidaten en tijdwinst.
Benoem jij het salaris niet? Overleg intern over de redenen hiervoor, want een sollicitant vraagt er toch naar. Geef in ieder geval een salaris ‘range’ zodat kandidaten een idee krijgen.
Versterk je employer brand met Whello
Onze employer branding specialisten werken samen met de vacature copywriters van ons label BureauTekst om een duurzame recruitment strategie voor je neer te zetten. Van een sterk werkgeversmerk en werken-bij website tot recruitmentvideo’s en pakkende vacatureteksten. Maak snel een afspraak om een (digitale) koffie te drinken ☕