Wat zijn breadcrumbs en waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

3 minuten

Breadcrumbs, of broodkruimels in het Nederlands, is een type navigatie op websites. Voor de website bezoeker is het een eenvoudige manier om te navigeren over verschillende pagina’s. Ze worden vaak weergeven links boven in het scherm om gebruikers attent te maken op de reeds afgelegde weg op de desbetreffende website. Omdat sommige websites uit veel verschillende categorieën en pagina’s bestaan, is het toevoegen van een breadcrumb een goede methode om voor overzichtelijkheid te zorgen.

 

Hierboven zie je de breadcrumb op één van onze pagina’s. Door middel van de links is het eenvoudig om het overzicht te bewaren.

Waarom heten breadcrumbs, breadcrumbs?

Herinnert u zich klein duimpje nog; het sprookje over een jongetje zo groot als een duim? Hij strooide altijd kiezelsteentjes wanneer hij op pad ging met zijn broertjes. Zo wisten ze altijd de weg terug, ze konden immers gewoon de steentjes volgen. Nu waren een keer de steentjes op, waardoor klein duimpje uit nood stukjes brood gebruikte in plaats van kiezelsteentjes. Zo zouden ze de weg naar huis (‘home’) moeten vinden door middel van broodkruimels.

Hetzelfde gebeurt eigenlijk op websites, waar ‘stukjes brood’ zijn uitgegooid om de gebruiker te laten zien welke weg hij heeft afgelegd. Door de stukjes weer te volgen kom je uiteindelijk net zoals in het sprookje ‘thuis’ op de homepage. Super handig!

Waarom heb ik breadcrumbs nodig?

Er zijn eigenlijk drie hoofdredenen voor het gebruik van breadcrumbs:

  1. Breadcrumbs maken de interne navigatie van je website makkelijker voor de gebruikers. Zo weten mensen altijd op welke pagina ze zitten en hoe ze er zijn gekomen.
  2. Breadcrumbs maken het crawlen van je website makkelijker voor zoekmachines zoals Google. Zo kan Google gemakkelijk te verhouding van jouw pagina’s zien. Houd hierbij wel in gedachte dat – voordat je breadcrumbs toepast – de website structuur van jouw website in orde is. Zorg dat jouw website, indien nodig, gebruik maakt van een trechter structuur: een homepage, enkele hoofdcategorieën en daaronder vervolgens eventuele productpagina’s.
  3. Breadcrumbs bevatten links naar de bovenliggende pagina’s, waar de bezoeker vandaan komt. Een van de vele voorwaarden van Google voor goede SEO zijn interne links. Hoe meer pagina’s jouw website bevat, hoe meer interne links jouw website door breadcrumbs bevat. Dit betekent ook dat de hoofdcategorieën veel inkomende links krijgen, aan de hand van het aantal pagina’s die hieronder vallen. Deze pagina’s bouwen hiermee veel SEO waarde op, waardoor deze beter in de organische resultaten zullen ranken.

Hoe krijg ik breadcrumbs op mijn website?

Indien je website gemaakt wordt met WordPress, is het mogelijk om de ‘Wordpress SEO’ plugin te gebruiken van Yoast. De tool is gebruiksvriendelijk en er is veel online hulp voor te vinden. Naast het toevoegen van breadcrumbs kan de tool je ook helpen met andere SEO eigenschappen, zoals het slim gebruik van keywords en URLs.  Indien er niet gewerkt wordt met WordPress, is het handig om verdere informatie te zoeken op Google met de gewenste software. “Breadcrumbs [Naam Software]” is een aan te raden zoekopdracht om mee te starten.

Breadcrumbs zijn onderdeel van het design van de website en moeten daarvoor toegepast worden in samenspraak met de webdeveloper.

Waar moet ik voor uitkijken bij het gebruik van breadcrumbs?

Twee van de meest voorkomende fouten bij het gebruik van breadcrumbs zijn:

  1. Incomplete breadcrumbs; zorg ervoor dat elke pagina weergeven staat in de breadcrumb om onlogische of onmogelijke navigatie te voorkomen.
  2. Het meervoudig gebruik van breadcrumbs: Breadcrumbs hoeven maar 1x op de pagina te staan. Wanneer deze meerdere keren worden toegevoegd, neemt de SEO waarde significant af voor Google en wordt het onduidelijk voor de gebruiker. Het is natuurlijk wel mogelijk om in de content op de pagina te linken naar andere pagina’s.
  3. Home gebruiken in de breadcrumbs; alhoewel hier nog enige discussies over zijn, is het een best practice om “home” in de breadcrumb te vervangen door je bedrijfsnaam.

Zo, dat was het! We hopen dat je iets aan de informatie had en dat we je hiermee verder hebben geholpen! Onze excuses als we je hongerig gemaakt hebben met al die broodkruimels overal ?.

Voor als je het gevoel hebt dat je wat extra hulp kan gebruiken met het gebruik van breadcrumbs op je website; neem dan even contact op met één van onze SEO specialisten.

 


Online marketing specialist