Zoekmachines blijven alsmaar verbazen. Zo herkent Google steeds beter naar welke specifieke informatie de internetgebruiker op zoek is. Google is steeds vaker in staat om dit te voorspellen en te sturen.
In 2017 gaat Google hier, dankzij het gebruik van verschillende geavanceerde technieken, nog beter in worden. De zogeheten ‘zoekmachine markt’ is daarmeez dus volop in beweging. Logisch, want voor SEO geldt immers dat de verandering het enige constante is. SEO staat nooit stil. Tijd voor een analyse van welke SEO trends ons in 2017 te wachten staan.

SEO Trend 1: Voice search & chatbots

Terug in 2014 gaf Google al aan dat voice search de snelst groeiende manier van zoeken was. Twee jaar laten blijkt zelfs dat 20% van alle mobiele zoekopdrachten op Google bestaan uit voice search. De verwachting is dat dit in 2020 zal stijgen naar maar liefst 50%.

Verder is er ook een verschuiving gaande van social media platformen naar chatbots. Waar je eerst Amazon een bericht via Facebook Messenger moest sturen, kun je nu terecht bij jouw persoonlijke assistente Alexa. Ook Apple’s digitale assistent Siri is populair geworden. Alles moet sneller. Als wij een gesproken zoekopdracht uitvoeren voor het weer in Tenerife, verwachten wij een direct antwoord op deze vraag en niet een overzicht van 10 links. Chatbots en virtuele assistenten geven ons een direct antwoord op onze vraag.

Met de groei van chatbots en digitale assistenten is de verwachting dat er in 2017 een compleet nieuw marketingkanaal zal ontstaan. Uiteraard zorgt dit ook voor nieuwe kansen op het gebied van SEO. Zoekopdrachten zullen door voice search namelijk veel meer vraag gestuurd worden. Er zal daarom meer focus moeten liggen op long tail zoekwoorden.

SEO Trend 2: Artificial Intelligence

Simpel gezegd is artificial intelligence de kwaliteit van machines om te leren en daardoor problemen op te lossen. Door het analyseren van grote hoeveelheden data kunnen deze netwerken handige en nuttige taken leren. In de praktijk heb je bijvoorbeeld vast wel eens te maken gehad met digitale gezichtsherkenning op foto’s of de digitale assistent Siri. Ook zelfrijdende auto’s behoren tot het werkgebied van Artificial Intelligence.

Dat zoekmachines Artificial Intelligence toepassen is al lang geen nieuws meer. Zo is het zogeheten RankBrain één van de machine learning-algoritmes van Google. Met dit algoritme interpreteert Google verbanden tussen individuele zoekopdrachten.

Door de toename van bruikbare data zal het aantal AI-toepassingen steeds prominenter worden, vooral op visueel gebied. Het is daarom nu nog belangrijker om visuele content te optimaliseren voor SEO. Zoekmachines worden namelijk steeds beter in het begrijpen van afbeeldingen en video’s. Dit doe je door ALT-teksten in te stellen voor afbeeldingen en video’s.

SEO Trend 3: YouTube als zoekplatformen en structured data

Google blijft zoeken naar nieuwe manieren om gebruikers tevreden te stellen. Google combineert steeds vaker een antwoord op onze zoekopdrachten met andere nuttige en relevante informatie uit evenementen, Google Translate en zelfs Wikipedia. Ook worden steeds vaker andere platformen gebruikt om zoekopdrachten op uit te voeren. Denk maar aan de how-to filmpjes op YouTube voor het bakken van een taart of infographics in Pinterest.

Gestructureerde data kan websites helpen meer op te vallen in de zoekresultaten. Des te beter de content op jouw website is opgemaakt met structured data en jij met jouw content antwoord op de vragen van de gebruiker geeft, des te groter de kans dat virtuele assistenten de content van jouw website zullen gebruiken als direct antwoord. Ook hier blijkt weer dat long tail zoekwoorden alsmaar belangrijker worden.

SEO Trend 4: Mobile first

Mobile first is een trend waar we het al jaren over hebben, maar in 2017 lijkt deze SEO trend toch echt de boventoon te voeren. In 2015 voerde Google al haar eerste grote update uit, waardoor mobielvriendelijke sites een boost kregen in de posities op de resultatenpagina.

Het blijft voor de online marketeer belangrijk om de focus te leggen op het mobiele gebruiksgemak van de site. Cruciaal daarbij is de laadsnelheid. Google heeft al meerdere keren aangegeven dat webmasters zich moeten richten op een maximale laadtijd van 2 tot 3 seconden. Daarnaast is het van belang om tijdens de content creatie vanuit een mobile first visie te denken. Is de content zowel op de computer als op de smartphone goed leesbaar?

Lokalisatie zal dankzij het mobiele gebruik een nóg grotere rol gaan spelen. Vooral voor locale bedrijven – denk aan restaurants en café’s – is dit belangrijk. Vooral voor locale bedrijven is het vermelden van jouw locatie belangrijk voor in de metadata, content en image alt-tags. Op deze manier vergroot je ook de kans dat Siri jouw restaurant vermeld bij het zoeken naar ‘dichtstbijzijnde restaurants in Amsterdam Oost’.

 

Benieuwd wat de SEO trends in 2017 voor jouw website zullen betekenen? Of zoek je gericht SEO advies hoe jouw website hoger in Google kan scoren?
Neem contact op met Whello, en wij helpen jou graag met een gerichte SEO analyse. Om nog beter op 2017 voorbereid te zijn.

 

Voor meer informatie over gerelateerde artikelen:

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de
marketing van jouw bedrijf?

Kom langs, bel ons, of gebruik onderstaand formulier om ons een mailtje te sturen. We nemen direct contact met je op om te zien hoe we je kunnen helpen!


  Meer leadsMeer webshop salesMeer merkbekendheidMeer inzicht in dataNieuwe brandingNieuwe website

  In de ochtendBegin van de middagEind van de middag

  Onze klanten beoordelen Whello met een:

  4.9 / 5

  Onze blije klanten aan het woord

  The main quality of Whello is that they are able to provide high quality services on a personal, informal level that is close to the customer. Communication is quick and there’s a lot of knowledge in the team. To me Whello is a trustworthy company for online marketing services and web design that I would highly recommend.

  Carlies Mol

  Passionate people that are very involved and create great advertising campaigns.

  TradeIt gg

  Whello have a fantastic team and delivered great results for us. Highly recommended !

  Doug Neuhofer

  Having successfully completed the set up phase, we would like to thank you for your professional behavior and great communication. We look forward to the continuation of this promising partnership!

  LEATHER HYPE

  Experienced people who are able to deliver great quality. Very pleased to be working with whello.

  Maaike - Tandarts Jordaan

  Working together with Whello to achieve our digital and automation goals is a great thing - dedicated, knowledgable, professional and up-to-date to the digital best practices.

  Top Employers Institute

  A smart, talented and friendly company providing top quality, focused service.

  Brenda de Jong - The English Center

  It's a pleasure working with really professional and competent people. SEO results we have achieved thanks to Whello are amazing!

  Luca Bagnaschino

  Great Amsterdam based advertising agency with a lot of in-house experience and smart + friendly staff.

  Leks Betlem