Laatste update: 28 april 2019

Volgens Hubspot (2017) zegt 61% van de marketeers te willen investeren in hun SEO prestaties. SEO blijft dus een belangrijke pijler voor veel bedrijven. Wat ons betreft is dat een uitstekend argument om naar de belangrijkste SEO trends te kijken die het online landschap in 2019 gaan domineren. Want als je blijft hangen in technieken uit het verleden, dan wordt je genadeloos afgestraft door de zoekmachines. We helpen je daarom op weg met de 5 belangrijkste SEO trends voor 2019.

1. Zoektermen krijgen een andere toon

Van oudsher proberen online marketeers zich te richten op de zoektermen met het meeste zoekvolume. Traditioneel gezien proberen we die zoektermen te beperken tot twee zoekwoorden. En als het even kan, houden we het bij één zoekwoord. Logisch natuurlijk.

Alhoewel, logisch… De laatste tijd is het gebruik van de stem bij zoekopdrachten echter fors toegenomen. In 2016 zette deze trend zich al in, volgens zoekmachine Google gaf toen één op de vijf personen zoekopdrachten op met de stem. Voorbeelden van persoonlijke assistenten die met spraakherkenning werken zijn Alexan, Siri en Cortana. Dit zijn moderne namen, maar de technologie dateert eigenlijk uit de jaren ‘50, toen het Audrey-systeem werd ontwikkeld. Dat systeem herkende alleen cijfers van een enkele stem, dus we hebben sindsdien een lange weg afgelegd. Tegenwoordig bestaat de zoekopdracht vaak uit een hele vraag of een zin. En dat in meerdere talen en stemmen. Met de groei van spraak zullen de zoekopdrachten niet alleen veel langer worden, maar krijgen ze ook een andere toon.

Terwijl we “bioscoop Utrecht” typen, zeggen we letterlijk tegen onze telefoon: “Ik zoek een bioscoop in Utrecht”. Dat vergt ook een andere aanpak wat betreft SEO. Waar je van oudsher vooral optimaliseerde op de korte zoektermen, dien je nu ook te optimaliseren voor de longtail zoekwoorden. De optimalisatie dient uit te gaan van vragen en problemen die worden gebruikt in de dagelijkse spreektaal. Complete vragen en duidelijke antwoorden.

2. De groei van visual search

Zoeken via spraak is niet de enige manier die steeds vaker wordt ingezet. Ook visuele zoekopdrachten ontwikkelen zich steeds sneller. Er was een tijd dat de zoekmachine de afbeelding alleen maar wist te begrijpen via de tekstuele informatie die werd toegevoegd. Daarvoor is bijvoorbeeld de alt-tag in het leven geroepen.

Nu sociale media en dus ook het internet steeds visueler worden, wordt het voor de zoekmachines steeds belangrijker om visuele content te leren begrijpen. Pinterest besloot daarom de Pinterest Lens te lanceren en ook Aliexpress maakt inmiddels gebruik van visual search. Daarbij worden afbeeldingen op slimme wijze herkend door kunstmatige intelligentie in te zetten.

Pinterest: Item selecteren op een foto en zoeken

 

De optie reverse image search maakt het mogelijk om een afbeelding naar een zoekvenster te slepen, waarna deze wordt gematcht met de afbeeldingen uit de database. De beste matches worden daarna getoond. Pinterest wordt door mensen ook gezien als een soort van visuele zoekmachine. Ons brein verwerkt plaatjes nu eenmaal 60 duizend keer sneller dan tekstuele informatie. Visual search heeft juist zoveel potentie omdat het de perfecte manier is om te zoeken vanaf je telefoon. Visual search wordt groot, heel groot.

Zorg er dus voor dat je je afbeeldingen optimaliseert op de bekende manieren (alt-tag, correcte bestandsnaam, afbeelding bijschrijft etc.).  Maar zorg er bovenal voor dat je afbeeldingen relevant en interessant genoeg zijn om op te vallen in de zoekresultaten.

Sleep afbeeldingen naar Google om te zoeken

3. Schrijf content voor je doelgroep, niet voor search engines

Kijk het maken van een SEO-strategie niet alleen de juiste zoekwoorden om je site’s rakings te verbeteren. Kies de keywords die jouw doelgroep zou gebruiken.

Oftewel: denk altijd eerst na voor wie je content maakt. De content moet zo interessant en relevant zijn dat jouw doelgroep meer wil lezen. Als je eenmaal begrijpt wat voor content ze precies willen lezen, denk dan pas na over het optimaliseren ervan. Vervolgens is het de kunst om een goede balans te vinden tussen kwaliteitscontent en SEO.

4. AI & Machine Learning

We worden in 2019 wel heel erg futuristisch, maar dat is uiteraard niet zonder reden. Dat Google een vooruitziende blik heeft, blijkt maar eens te meer uit de steeds grotere rol die Machine Learning en Artificial Intelligence dit jaar krijgen. En hoewel die termen bij eenieder een andere associatie opleveren, worden onder machine learning de apparaten verstaan die over zelflerende capaciteiten beschikken. Met behulp van artificial intelligence traint het algoritme zichzelf om patronen in het zoekgedrag te herkennen.

Zo is Google bezig met een eigen AI-systeem, de RankBrain. Als Rankbrain een nog onbekende zoekopdracht opmerkt, kan het systeem inschatten welke woorden of zinnen een soortgelijke betekenis of een onderlinge relatie vertonen. Op basis daarvan wordt er een educated guess gemaakt. Dat zijn dus de zoekresultaten waar de gebruiker waarschijnlijk naar op zoek is.

Hoe dit jouw SEO kan beïnvloeden? Met Rankbrain worden één-zoekwoord-pagina’s nog minder relevant. Het gaat om het beste antwoord op een zoekopdracht, in plaats van toevallig de juiste zoekwoorden gebruiken op je pagina. Probeer de context van een zoekopdracht te begrijpen, en een super-interessante pagina hiervoor te creëren.

5. Linkbuilding blijft belangrijk

Dit is één van de SEO trends die altijd terugkomt. Want al vanaf het begin der SEO-dagen is linkbuilding van doorslaggevend belang. Dat zal ook in 2019 het geval zijn. Wat niet zal verbazen, is dat het vooral de kwalitatieve links zijn die een positieve invloed hebben. En dan valt al snel de term “natuurlijk backlinkprofiel”. In een natuurlijke situatie ontstaat een backlinkprofiel op een natuurlijke manier, waarbij de soorten backlinks divers zijn. Ook kan het soort backlinks variëren; denk bijvoorbeeld aan tekstlinks en image-links.

Op zich vertellen we nog niets nieuws. Staar je in 2019 echter niet alleen blind op nieuwe links, maar kijk ook eens naar je bestaande backlinks. Die moeten dus waardevol en divers zijn. Met zo nu en dan zelfs een wat minder sterke backlink om het evenwichtig en natuurlijk te houden.

Nu je precies weet wat je te doen staat, kun je direct aan de slag. Heb je toch nog vragen? Neem contact op met onze SEO-specialisten Aliina en Jolien!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de
marketing van jouw bedrijf?

Kom langs, bel ons, of gebruik onderstaand formulier om ons een mailtje te sturen. We nemen direct contact met je op om te zien hoe we je kunnen helpen!


Meer leadsMeer webshop salesMeer merkbekendheidMeer inzicht in dataNieuwe brandingNieuwe website

In de ochtendBegin van de middagEind van de middag

Onze klanten beoordelen Whello met een:

4.9 / 5

Onze blije klanten aan het woord

The main quality of Whello is that they are able to provide high quality services on a personal, informal level that is close to the customer. Communication is quick and there’s a lot of knowledge in the team. To me Whello is a trustworthy company for online marketing services and web design that I would highly recommend.

Carlies Mol

Passionate people that are very involved and create great advertising campaigns.

TradeIt gg

Een zeer deskundig team die weet van doorpakken. Weet waar de juiste ingang is. Vaak ook meedenkend met de juiste Knowhow en weten doet goed toe te passen waar nodig is. Wij zijn erg blij met de samenwerking en bevelen Whello aan bij andere partijen. Een 5 sterren beoordeling is hierdoor zeker op zijn plaats.

Orange FinancialLease

Whello have a fantastic team and delivered great results for us. Highly recommended !

Doug Neuhofer

Having successfully completed the set up phase, we would like to thank you for your professional behavior and great communication. We look forward to the continuation of this promising partnership!

LEATHER HYPE

Experienced people who are able to deliver great quality. Very pleased to be working with whello.

Maaike - Tandarts Jordaan

Working together with Whello to achieve our digital and automation goals is a great thing - dedicated, knowledgable, professional and up-to-date to the digital best practices.

Top Employers Institute

A smart, talented and friendly company providing top quality, focused service.

Brenda de Jong - The English Center

It's a pleasure working with really professional and competent people. SEO results we have achieved thanks to Whello are amazing!

Luca Bagnaschino

Great Amsterdam based advertising agency with a lot of in-house experience and smart + friendly staff.

Leks Betlem