Een effectieve Instagram strategie is voor veel organisaties een uitdaging. Vorige week vond het ‘Grow With HubSpot’ evenement plaats in Amsterdam, waarvan de juiste Instagram strategie een onderdeel was. Al snel werd de hoofdgedachte van het evenement duidelijk: de marketeers en sales personen bieden het over algemeen ‘sh*t’ content aan en vermoeien de consument hiermee. De aandacht momenten van mensen worden steeds korter en hiermee wordt de uitdaging des te groter om op te vallen in deze korte periodes. Wil je deze aandacht pakken? Dan zal je unieke, creatieve en probleemoplossende content moeten aanbieden op onder andere Instagram.

Dit heb je vast vaker gehoord, maar hoe pas je dit toe?

Er zit geen unieke formule achter goede content en het is vaak erg lastig om op te vallen. Toch gaf Adroll een aantal essentiële tips voor een Instragram strategie die bij jou of je organisatie past.

blij-met-instagram-strategie-advies

1. Video: kennis is het nieuwe cool

Overal geldt dat video de toekomst heeft, zo ook voor Instagram. Zo speelt Instagram hierop in door het inzetten van video verhalen – waarmee het platform Snapchat inmiddels heeft ingehaald – en het verlengen van de afspeelduur van video’s.  Het is belangrijk om video’s af te stemmen op het kanaal en niet andersom. Dit wil zeggen dat video’s op YouTube een ander doel hebben dan een video op Facebook.

Veel mensen in het publiek keken verward voor zich uit. Opeens stak een man zijn hand op: “Ik zou graag Instagram vaker willen inzetten voor mijn organisatie, maar wij hebben niet echt een ‘beeld-aantrekkelijk’ product. Hoe pak ik zoiets aan?”

De presentatrice van Adroll vertelde vervolgens dat video’s luchtig en interessant moeten zijn. “Mocht je bijvoorbeeld een marketingbureau zijn, dan is het leuk om het gezicht achter je bedrijf te tonen. Wie zijn de mensen achter een merk? Daarnaast is kennis delen het nieuwe cool. Deel kort wat tips met je filmpjes.”

2. Wees consistent aanwezig op Instagram

Volgens Instagram experts is consistent posten op Instagram ontzettend belangrijk. In het algemeen geldt de regel: elke dag een post. Mocht dit niet lukken, probeer dan om minstens om de dag content te plaatsen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het dagelijks posten zorgt voor een toename aan volgers en meer betrokkenheid.

Je wilt de ‘tone of voice’ van je merk overdragen aan je doelgroep en niet vergeten worden. Zorg er hierom voor dat je content bij elkaar past en niet te verschillend is. Je moet als merk herkenbaar blijven.

Hierom zie je regelmatig dat grote influencers een eigen ‘thema’ gecreëerd hebben waaraan zij te herkennen zijn. Doe dit ook voor je merk.

Daarnaast moet jij voor jezelf bepalen op welke momenten jij je content op Instagram gaat aanbieden.

NOTE: wees niet bang om te experimenteren met tijdstippen en momenten. Zo kan het zijn dat gebruikers in de ochtend aandacht besteden aan schoonmaak tips – zoals die van het Staples voorbeeld – en op een zondag aan kattenfilmpjes of schoenen trends. Door de verschillende momenten te testen, kan jij voor je jezelf of je organisatie bepalen wat het beste werkt voor je Instagram strategie.

3. Echt waar: maak gebruik van hashtags

Je hebt een Instagram aangemaakt en je eerste post gezet. Super! Maar nu wil je nog gevonden worden. Je kan dit doen door actief andere accounts te gaan volgen en interactie aan te gaan met interessante gebruikers. Eén andere effectieve manier is om hashtags in te zetten. Wees niet bang om dit te doen! Adroll gaf aan dat ruim 88% van de merken dit doen en dit heeft de betrokkenheid met volgers gemiddeld verhoogd met maar liefst 13%.

TIP: vind je hashtags niet mooi lijken in je post beschrijving? Je kan ze ‘verstoppen’! Lees hier hoe.

4. Zorg voor interactie met je volgers

Het hele doel van inbound marketing is om content aan te bieden waar bezoekers naar zoeken en blij van worden. Push marketing is niet effectief meer, zo ook niet op Instagram. Je zal volgers verliezen wanneer je alleen berichten plaatst, maar verder geen gebruik maakt van het platform. Vraag bijvoorbeeld gebruikers wat zij vinden van je dienst of waar zij vandaan komen.

5. Maak gebruik van influencers om bekendheid te creëren

Op bijna geen enkel platform zijn de influencers zo sterk aanwezig als op Instagram. Denk bijvoorbeeld aan het (sport)model Pamela Reif, de Nederlandse Negin Mirsalehi of de avonturier Jay Alvarrez. Het doel is voornamelijk om, op een subtiele wijze, bekendheid te creëren voor je eigen merk. Kies hierom influencers die bij je merk aansluiten.

Een subtiele manier om samen te werken met een influencer kan zijn om een ‘take-over’ te doen. Dit wil zeggen dat een influencer je Instagram account tijdelijk overneemt. Hij of zij plaatst gedurende dag foto’s en video’s en trekt hiermee veel bekendheid aan.

Een voorbeeld hiervan is de take-over van Anne Hathaway voor InStyle.

Aan de slag met je eigen Instagram Strategie!

Houd rekening met deze tips en ga aan de slag met je eigen Instagram account. Ervaring of geen ervaring: een strategie wordt pas succesvol door er vol op in te zetten. Experimenteer en heb plezier met het veelzijdige platform. Ga dus gewoon aan de slag en begin klein, maar wees creatief!

Heb je vragen op het gebied van het opstarten van je Instagram strategie? Of wil je Instagram Ads gebruiken als advertentiekanaal? Spar erover met Whello. Neem contact met ons op.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de
marketing van jouw bedrijf?

Kom langs, bel ons, of gebruik onderstaand formulier om ons een mailtje te sturen. We nemen direct contact met je op om te zien hoe we je kunnen helpen!


  Meer leadsMeer webshop salesMeer merkbekendheidMeer inzicht in dataNieuwe brandingNieuwe website

  In de ochtendBegin van de middagEind van de middag

  Onze klanten beoordelen Whello met een:

  4.9 / 5

  Onze blije klanten aan het woord

  The main quality of Whello is that they are able to provide high quality services on a personal, informal level that is close to the customer. Communication is quick and there’s a lot of knowledge in the team. To me Whello is a trustworthy company for online marketing services and web design that I would highly recommend.

  Carlies Mol

  Passionate people that are very involved and create great advertising campaigns.

  TradeIt gg

  Whello have a fantastic team and delivered great results for us. Highly recommended !

  Doug Neuhofer

  Having successfully completed the set up phase, we would like to thank you for your professional behavior and great communication. We look forward to the continuation of this promising partnership!

  LEATHER HYPE

  Experienced people who are able to deliver great quality. Very pleased to be working with whello.

  Maaike - Tandarts Jordaan

  Working together with Whello to achieve our digital and automation goals is a great thing - dedicated, knowledgable, professional and up-to-date to the digital best practices.

  Top Employers Institute

  A smart, talented and friendly company providing top quality, focused service.

  Brenda de Jong - The English Center

  It's a pleasure working with really professional and competent people. SEO results we have achieved thanks to Whello are amazing!

  Luca Bagnaschino

  Great Amsterdam based advertising agency with a lot of in-house experience and smart + friendly staff.

  Leks Betlem