Met content marketing verspreid je unieke content om zo de aandacht van je doelgroep te grijpen. Dat kan op allerlei manieren, als er maar een sterk verhaal achter zit.

Want wat wil je vertellen? Waarom wil je het vertellen en wat heeft het voor nut voor jouw doelgroep?

Dat zijn vragen waar je antwoord op wil hebben. Daarom hebben we al onze best-practices gebundeld in deze gids: Ontdek hoe je in 7 stappen werkt aan een succesvolle contentmarketing strategie 👇

Tips voor strategie Content marketing

1. Bepaal je doel

Het startpunt: je doel. Zomaar wat content de wereld in schieten, daar wordt niemand blij van. De content moet een doel dienen. Bijvoorbeeld ‘mensen beter laten tuinieren’ als je grasmaaiers verkoopt.

Dus wat is je grote missie? Deze moet verder reiken dan alleen je product. Dit wordt de rode draad achter je content, en gaat de aandacht trekken van de juiste doelgroep 🙂

2. Definieer je doelgroep

Niet geheel onbelangrijk: breng je doelgroep in kaart. Wie wil jij dat jouw content gaat lezen? Waar is die doelgroep actief en wat zijn de eigenschappen van deze doelgroep. Maak als het kan een buyer persona. Hiermee breng je de doelgroep en zijn eigenschappen op een goede, tastbare manier in kaart.

Personas Marketing Strategie

3. Bepaal de content-mix

Blogs, video’s, infographics, posters, afbeeldingen, podcasts. Er zijn nogal wat manieren om content te maken. Bepaal vooraf de content-mix en wie je daar voor nodig hebt. Een aantal voorbeelden van content zijn:

 • Blog posts
 • E-books, whitepapers en infographics
 • Video’s en webinars
 • Podcasts
 • Social media content
 • Fotoshoots

Tip: Gebruik het 3H-model om te bepalen welke content type je wilt inzetten. 

 • Hero content: Inspirerende content welke meer tijd kost om te creëren. Dit soort content maak je maar eens in de zoveel tijd (bv. per kwartaal) zoals podcasts, webinars, whitepapers, video’s.
 • Hub content: Boeiende content om je doelgroep engaged te houden, zoals social media posts.
 • Hygiene content: Informatieve content die ervoor zorgt dat je gevonden wordt en zichtbaar blijft, zoals SEO blogs en Google campagnes.

4. Bepaal de media

Naast het soort content, is het goed om vooraf te bekijken hoe je de content gaat delen met de wereld. Komen de blogs op je website? Of ook in de krant? Welke sociale media ga je gebruiken en hoe? Door vooraf de media te bepalen zorg je ervoor dat je content in de juiste vorm gemaakt wordt. Je media mogelijkheden kan je grofweg delen in 3 segmenten:

Owned media

 • Eigen website
 • Eigen social media kanalen

Paid media

 • Banner campagne
 • Sponsored social posts
 • Remarketing

Earned media

 • Shares en mentions op social media
 • PR

 

5. Kies je content tools

Naast de talloze AI tools (zoals ChatGPT) die je helpen met het bedenken van content, moet je ook nadenken over je content management system (CMS). Met behulp van een prettige CMS kun je alle content creëren, verspreiden én analyseren. HubSpot en WordPress zijn hier een goed voorbeeld van.

Door alles – van plannen en publiceren, tot analyseren – op één plek te hebben, kun je gemakkelijk en snel inzien wat werkt en wat niet, en hier je content op aanpassen.

Voor het inplannen van content op socialmediakanalen, gebruiken wij regelmatig de tool Buffer.

6. Creëer ideeën

En er zijn talloze manieren om ideeën te creëren. Brainstorm er lekker op los. Bijvoorbeeld door het ideeën-assenstelsel.

Teken een horizontale en een verticale lijn. Schrijf in het vak linksboven de meest illegale ideeën, rechtsboven de goedkoopste ideeën, linksonder de slechtste ideeën en rechtsonder de moeilijkste ideeën. Plak alle ideeën op een muur. Dit kan ook online via bijvoorbeeld de tool Mural.

Laat vervolgens ieder telkens zijn idee pitchen. Uiteindelijk kies je voor de vijf beste ideeën.

Assenstelsel voor ideeën content marketing

Tip: Gebruik de Disney-methode om te brainstormen!

Disney en zijn creatieve team hanteerden een methode met drie verschillende rollen om een project volledig uit te werken. Deze rollen waren: de dromer, de realist en de criticus. Elke rol stond voor een unieke manier om naar het project te kijken.

Door achtereenvolgens in elke rol te stappen, kon het team het project steeds vanuit een andere invalshoek benaderen en gezamenlijk met een sterke focus ideeën bedenken. Deze aanpak werd later bekend als de ‘Disney Methode’.

Met andere woorden: ga dus niet brainstormen met alleen 3 creatieve dromers, maar betrek bijvoorbeeld ook een collega die kritisch kijkt naar de haalbaarheid van je contentplannen.

7. Plan, promoot en analyseer je content

Heb je alles in kaart en ben je zover om content te creëren? Plaats dan niet simpelweg je content op je website en social media om vervolgens achterover te leunen. Zonde van alle effort als niemand je content consumeert. Denk ook aan de promotie, door bijvoorbeeld je content aan te bieden aan andere populaire sites (zogenaamde ‘guestblogging’).

Plan je content vooruit en ben consistent middels een content kalender. Houd via Google Analytics goed in de gaten hoe de verschillende vormen van content het doen en optimaliseer waar mogelijk.

Finale tip

Het duurt vaak even voordat je succes boekt met content marketing. Maar als je content goed is, zal je doelgroep het na verloop van tijd vanzelf vinden, waarderen en ervoor terugkomen. De lange adem wint. Dat geldt ook voor content marketing. Bekijk direct al jouw content marketing kansen!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de
marketing van jouw bedrijf?

Bel ons, of gebruik het onderstaande formulier om ons een mailtje te sturen.


  Meer leadsMeer webshop salesMeer merkbekendheidSterke contentNieuwe brandingNieuwe website


  In de ochtendBegin van de middagEind van de middag

  whello contact serge de sousa whello contact serge de sousa
  Serge de Sousa

  Bekijk onze laatste case

  Employer branding strategie voor Visma | Youserve

  , ,

  Hoe kom je aan een constante stroom van nieuwe collega’s? Visma | YouServe schakelde ons in. Met een team van specialisten, creëerden we de fundering voor een volledig employer brand.

  Meer details

  Campagne ‘Zorg goed voor elkaar’ voor het BovenIJ

  , , ,

  Hoe kun je als kleinschalig en persoonlijk ziekenhuis je 35-jarig bestaan vieren? Door je verhaal te vertellen via je eigen patiënten en medewerkers. Het werd uiteindelijk een krachtige lokale campagne.

  Meer details

  Awareness campagne voor Jumbo Hockey

  , , ,

  Jumbo is natuurlijk bekend van hun supermarkten. Daarnaast was de Jumbo Golf tak ook flink gegroeid. Tijd om Jumbo Hockey net zo groot te maken. Dat deden we met brand awareness campagnes.

  Meer details

  Van merkverhaal naar campagnes voor Muné

  , , , , ,

  Wat als je iedere week opnieuw tijd en frustraties kunt besparen dankzij één slim luxeproduct? Muné brengt vernieuwing op de markt met een dekbedovertrek met rits.

  Meer details

  Jongeren werven voor L1NDA

  , , ,

  Jongeren werven voor een horecaplatform? Dat deden we door in te spelen op de belangrijkste drijfveren; vrijheid, zelfstandigheid, gezelligheid en een goed salaris. Een combinatie van video, banners en social campagnes.

  Meer details

  +28% organische bezoekers voor Maandag

  , ,

  Shinen in de zoekmachines voor detacheringsbureau Maandag. Dit mooie merk detacheert professionals in het onderwijs, de zorg en bij de overheid. In 12 maanden steeg het aantal organische bezoekers met 28%.

  Meer details
  Fastned Campagne Whello Marketing Amsterdam

  €30 miljoen funding voor Fastned

  , , ,

  Fastned is Europa’s grootste snellaadbedrijf. Om deze duurzame snellaadstations te kunnen bouwen, geeft Fastned obligaties uit. De taak aan Whello om potentiële investeerders te bereiken met campagnes.

  Meer details

  Prijswinnend webdesign voor WomenWin

  , , ,

  In 2006 begonnen als visionair project van twee vrouwen die het opviel dat er zo weinig aandacht was voor sport voor meisjes. Fast forward naar 2022: Door Women Win kunnen miljoenen meisjes wereldwijd veilig sporten.

  Meer details
  Copernicos contentstrategie marketing whello amsterdam

  B2B contentstrategie voor Copernicos

  , ,

  Copernicos helpt organisaties de toekomst te verkennen, zodat ze betere besluiten kunnen nemen. Zo’n bedrijf met glazen bol wil natuurlijk ook goed voorspellen welke kan ze op willen met hun content.

  Meer details

  B2B én B2C website voor Pride Mobility

  , , , , ,

  Pride Mobility helpt mensen met een mobiliteitsproblemen een zo actief mogelijk leven te leiden. De nieuwe website moest dan ook goed vindbaar en toegankelijk zijn voor deze verschillende gebruikers.

  Meer details

  B2B leadgeneratie website voor Keesing

  , , , ,

  Het verhaal van Keesing Technologies is ‘s werelds oudste leverancier van ID-verificatieoplossingen. Aan Whello de opdracht om een nieuwe website te bouwen voor dit mooie merk.

  Meer details

  Onze klanten beoordelen Whello met een:

  4.8 / 5

  Mooie merken aan het woord

  Wij hebben een hele fijne samenwerking met Whello. De lijntjes zijn kort, waardoor je soepel en snel kan handelen. En niet geheel onbelangrijk, de resultaten zijn ook goed 😉

  Kitty - Scienta

  Overperformen, dat is wat Whello het liefst doet...Whello heeft een website gebouwd voor 50|50 Amsterdam, onderdeel van het Leger des Heils. Tijdens onze eerste afspraak was al snel duidelijk dat Whello een partij is die zijn zaakjes op orde heeft. De communicatie is snel, duidelijk en professioneel. Thanks voor de fijne samenwerking!

  Marijn - Leger des Heils

  Positief: Kwaliteit, Professionaliteit, Responsiviteit Geweldige en goed meedenkende marketing partij die voorziet in alle facetten van de online marketing. Absolute aanrader.

  Sander Kok - Vicky

  Positief: Professionaliteit, Responsiviteit Het was een absoluut genoegen om met het Whello-team te werken! Ze hebben de verschillende fasen doorlopen, van branding en conceptontwerp tot de lancering van een geweldige nieuwe website! Het was leuk om met zulke professionals te werken. De Whello's zijn stuk voor stuk professionals binnen hun eigen vakgebied, vriendelijk en flexibel en er wordt kwalitatief hoogstaand werk verricht binnen het afgesproken tijdsbestek.

  Daniel - Keesing Technologies

  Whello is een prettig bedrijf om mee samen te werken. Bij Arend Auto ben ik verantwoordelijk voor de marketing en besteed veel online marketing uit bij Whello. Serge en Nasser zijn vakbekwaam en recht door zee. Ze voeren niet alleen uit maar komen ook zelf met adviezen en ideeën om meer resultaat te halen uit onze online campagnes.

  Ruud Weekers - Arend Auto

  Het fijne van Whello t.o.v. veel andere partijen is dat ze met je meedenken en zelf met goede suggesties komen. Ze zijn persoonlijk en hebben alle verschillende expertises in huis zodat iedereen doet waar hij/zij goed in is. Houd deadlines goed in de gaten maar twijfel niet om met ze in zee te gaan, het resultaat is top!

  Robin - Antenna Groep

  Sinds wij samenwerken met Whello, hebben wij een enorme groei doorgemaakt. De medewerkers van Whello weten als geen ander marketingbureau hoe je 'de expat' moet benaderen. Ze werken persoonlijk, enthousiast en effectief. Ik beveel ze van harte aan!

  Koen Gijzel - Koentact

  Whello staat altijd open voor nieuwe inzichten en ze denken graag mee over hoe we samen tot het juiste resultaat kunnen komen.

  Rosa - OCEANDIVA Unique Event Locations

  Bedankt voor de fijne samenwerking Whello! Door het betrokken team zijn we nóg enthousiaster over onze dienst dan dat we al waren, dat wil wat zeggen!

  Hakima El Allaoui - Staxi Taxi

  Wij werken nu al zeker 2 jaar met Whello samen op het gebied van onze online marketing. De samenwerking is zo fijn omdat we snel kunnen schakelen met elkaar en er echt wordt meegedacht in het verbeteren van onze zichtbaarheid en het verhogen van het aantal leads. Experts die de juiste snaar weten te raken, keer op keer.

  Mirco Pruyser - BP College

  Experienced people who are able to deliver great quality. Very pleased to be working with whello.

  Maaike - Tandarts Jordaan

  Working together with Whello to achieve our digital and automation goals is a great thing - dedicated, knowledgable, professional and up-to-date to the digital best practices.

  Daniela Fantaziu - Top Employers Institute