Als ‘software as a service’ (SaaS) bedrijf is het best een uitdaging om aan klanten te komen. Je wilt niet tonnen kwijt zijn aan kosten om klanten aan te trekken. Hoe overtuig je je potentiële klanten dat je SaaS oplossing helpt? Door simpelweg het trucje uit te voeren wat andere bedrijven ook doen. SEO. Lees hier hoe je SEO specifiek voor SaaS toepast.

Zie het stappenplan hieronder als een trechter. Je begint breed met je analyse en dan wordt het proces steeds smaller. Je komt uiteindelijk uit bij het belangrijkste, maar je hebt wel alle informatie bekeken en gebruikt of juist met reden weggelaten.

Stap 1: check je organische zoekconcurrenten

Je zoekt niet alleen je concurrenten op die dezelfde software aanbieden, maar ook concurrenten die dezelfde doelgroep aanspreken. Bepaalde zoekwoorden worden dus door verschillende concurrenten gebruikt in hun teksten, bijvoorbeeld in blogs. Breng daarom niet alleen de bedrijfsconcurrenten in kaart, maar alle websites die op de SERPs met de gewenste zoekwoorden verschijnen.

Stap 2: gebruik (en optimaliseer) wat je concurrenten doen

De lijst die je in stap 1 hebt gemaakt, gebruik je voor stap 2. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Je hebt bepaald wie je concurrenten zijn, nu analyseer je wat ze doen waardoor ze zo hoog scoren in Google. Houd de volgende factoren aan:

 • Naar welke websitesecties wordt het meest gelinkt? (blogs, productpagina’s, etc.)
 • Welke content op welke pagina’s krijgt het meeste verkeer?
 • Welke content trekt de meeste links aan?

Het derde punt is wat ingewikkelder en heeft te maken met backlinks. Niet elk type content heeft links. Sterker nog, 75% van alle content bevat geen links. Backlinks zijn belangrijk voor SEO, maar pagina’s met veel links hoeven niet per se organisch verkeer naar je website te genereren.Heb je een tool nodig voor deze substappen? De site explorer van Ahrefs is een goede tip.

Net als bij schaken maak je gebruik van de zetten van je tegenstander of concurrent. Maar je hebt elkaar ook nodig om verder te komen.

Stap 3: doe een zoekwoordenanalyse

Als je het over SEO hebt, is een zoekwoordenanalyse natuurlijk onmogelijk te missen. Bij deze stap kijk je niet meer naar je concurrenten, maar naar je eigen doelgroep. Heb je die al goed in kaart gebracht? Bij een SaaS zoekwoordenanalyse verdeel je content in 4 categorieën:

 • Blogposts
 • Kennisbankpagina’s
 • Landingspagina’s van producten en diensten
 • Laningpagina’s voor vergelijkingen en reviews

Waarom deze categorieën? We weten dat dit de onderdelen zijn waar de meeste SaaS zoekwoorden in vallen. Maak je de volgende keer een lijst met zoekwoorden, dan plaats je deze gelijk onder een van de categorieën. Dit maakt vervolgens het schrijven van je content makkelijker. Je weet namelijk al het doel (‘why’) van je tekst. Natuurlijk kies je alleen de onderwerpen uit die passen bij je bedrijf. 

Stap 4: focus op content met de software

Voor stap 4 zet je verschillende substappen. Je bovenstaande lijst met zoekwoorden verwerk je in je content. Dit doe je door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat is de business potential van je zoekwoord? 
 • Wat is de traffic potential van je zoekwoord?
 • Wat is de moeilijkheidsgraad van je zoekwoord?
 • Wat is de waarde die je content (en product) heeft voor je lezer?

Het liefst heb je content met veel business potential, veel traffic potential, middellage moeilijkheidsgraad en veel waarde. Hoewel je ernaar moet streven om content te hebben met alle criteria, komt het voor dat je tekst niet aan allemaal voldoet.

Stap 5: geef een voorproefje

Voordat je iets koopt, wil je het liefst eerst uitproberen. Dat geldt ook voor SaaS-producten. De mensen die nog niet overtuigd zijn van je product, zitten in de consideration fase. Zie het als een parfumproefmonstertje of verfkleurentester. Je geeft nog niet alles weg, maar je helpt met de beslissing. Dit kan op 2 manieren:

 • Laat een deel van je SaaS vrij toegankelijk zijn
 • Maak een tool die iets soortgelijks als je SaaS doet, maar dan niet volledig

Een ander voordeel van landingspagina’s met voorproefjes is dat de pagina functioneert als linkbait. Verwijs bijvoorbeeld naar extra informatie, de contactpagina of stuur je bezoeker door naar de pagina waar ze het product aan kunnen schaffen. Let op: de SEO-principes gelden ook voor de content voor deze landingspagina’s met tools. Dezelfde tools bestaan al en dus moet je ook hier je best doen om bovenaan te ranken.

In de consideration fase is het probleem van de doelgroep inmiddels duidelijk.

Stap 6: maak een vergelijkpagina

Voordat je bezoeker een SaaS-product aanschaft, doet diegene vast eerst onderzoek. Waarom moeten ze jouw software kiezen? Beter gezegd: wat maakt jouw SaaS anders dan andere? Je hoeft de concurrentie niet onderuit te halen. Maar met een vergelijkingspagina zijn jouw USP’s nog inzichtelijker. Nogmaals: je helpt bij het maken van de beslissing.

Projectmanagement tool Asana vergelijkt zichzelf met de grote concurrent Trello en trekt zo de bezoekers naar zich toe

Stap 7: schrijf over je eigen gevonden data

Het voordeel van SaaS-bedrijven is dat ze over veel data beschikken. Maak hier een artikel over en gebruik hiervoor onze schrijftips. Tekst en afbeeldingen over data genereren niet direct veel leads. Waarvoor is het dan nuttig? Bijvoorbeeld backlinks (daar hebben we ‘m weer). Tekst met interessante en relevante informatie wordt ‘vanzelf’ gevonden. Via die pagina’s trek je bezoekers naar bijvoorbeeld productpagina’s. En dat wil je. Word je informatie niet vanzelf gevonden? Dan moet je het zelf laten zien.

 • Vraag mensen in je vakgebied om je data te delen
 • Promoot je content via socialmedia-advertenties
 • Deel je content via je nieuwsbrief
 • Update oudere artikelen en verwijs naar je data artikel

Stap 8: zorg dat je technische SEO goed in elkaar zit

Schrik niet, bij een SaaS-website is de technische SEO niet mega ingewikkeld. Het komt erop neer dat je moet zorgen dat Google goed door je website kan crawlen. SaaS-websites zijn relatief gezien kleiner dan e-commerce websites, waardoor technische problemen makkelijker op te lossen zijn. Gebruik de site audit van Ahrefs om technische SEO-problemen op te sporen.

Kleine sidenote

SEO kan voor SaaS-bedrijven heel belangrijk zijn. Maar soms komt het voor dat je doelgroep niet veel zoekt op de oplossing die je SaaS biedt. Of soms zijn andere marketingkanalen veel succesvoller dan SEO. Als dat het geval is bij jouw SaaS, dan weet je nu dat je beter je tijd kunt besteden aan andere marketingkanalen.

Hulp nodig?

Je hebt nu meer overzicht gekregen. Maar vind je dit alsnog veel werk en kan je wel wat hulp gebruiken? Onze SEO-specialisten staan voor je klaar! Met hun bakken aan SaaS marketing ervaring duiken ze graag jouw data in.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de
marketing van jouw bedrijf?

Bel ons, of gebruik het onderstaande formulier om ons een mailtje te sturen.


  Meer leadsMeer webshop salesMeer merkbekendheidSterke contentNieuwe brandingNieuwe website


  In de ochtendBegin van de middagEind van de middag

  whello contact serge de sousa whello contact serge de sousa
  Serge de Sousa

  Bekijk onze laatste case

  31% meer conversie voor Goudzaken

  , , , ,

  Goudzaken maakt het kopen en beleggen van goud en zilver eenvoudig. Samen met Whello ontwikkelde ze een webshop die conversies verhoogt en beter gevonden wordt.

  Meer details

  +180% SEO traffic voor goede doel AFIP

  , , ,

  Stichting AFIP verbindt onderzoekers en patiënten met de hartritmestoornis boezemfibrilleren. Aan Whello de opdracht dit door te vertalen naar passende branding en een interactieve website.

  Meer details

  +28% organische bezoekers voor Maandag

  , ,

  Shinen in de zoekmachines voor detacheringsbureau Maandag. Dit mooie merk detacheert professionals in het onderwijs, de zorg en bij de overheid. In 12 maanden steeg het aantal organische bezoekers met 28%.

  Meer details

  Internationale expansie voor CowManager

  , , ,

  Met de software en sensoren van CowManager kunnen melkveehouders hun koeien 24/7 monitoren. De sensor en bijbehorende app wordt door de media zelfs neergezet als de Fitbit voor koeien.

  Meer details

  +600% ROAS voor Daily Style’s webshop

  , ,

  Daily Style is een webshop met feestartikelen. Een webshop migratie leidde tot een flinke drop in het verkeer en de omzet. Ons SEA- en SEO-team kwam meteen in actie en verbrak records.

  Meer details
  Logo Groenendijk Licht B2B Webshop bouwen Whello marketing amsterdam

  B2B webshop voor Groenendijk Licht

  , , , , ,

  Groenendijk Licht is zo’n merk dat de hele kamer oplicht als het binnenstapt - figuurlijk dan. Wij werden in ieder geval heel blij van hun vraag om een grote B2B-webshop voor ze te bouwen.

  Meer details

  +50% organic traffic voor Arslan & Ersoy

  , ,

  Bij Arslan & Ersoy staat de klant centraal en is de dienstverlening is duidelijk en eerlijk. Deze kernwaarden zijn de basis geworden van de nieuwe website die we hebben mogen ontwikkelen.

  Meer details

  Omzet verdriedubbeld voor NaVijfen

  , , , , ,

  Met een combinatie van branding, webdevelopment en online marketing zorgde we ervoor dat het merk snel heeft kunnen opschalen en nu duizenden klanten van een perfecte borrel voorziet!

  Meer details

  B2B én B2C website voor Pride Mobility

  , , , , ,

  Pride Mobility helpt mensen met een mobiliteitsproblemen een zo actief mogelijk leven te leiden. De nieuwe website moest dan ook goed vindbaar en toegankelijk zijn voor deze verschillende gebruikers.

  Meer details

  B2B leadgeneratie website voor Keesing

  , , , ,

  Het verhaal van Keesing Technologies is ‘s werelds oudste leverancier van ID-verificatieoplossingen. Aan Whello de opdracht om een nieuwe website te bouwen voor dit mooie merk.

  Meer details

  Onze klanten beoordelen Whello met een:

  4.8 / 5

  Mooie merken aan het woord

  Wij hebben een hele fijne samenwerking met Whello. De lijntjes zijn kort, waardoor je soepel en snel kan handelen. En niet geheel onbelangrijk, de resultaten zijn ook goed 😉

  Kitty - Scienta

  Overperformen, dat is wat Whello het liefst doet...Whello heeft een website gebouwd voor 50|50 Amsterdam, onderdeel van het Leger des Heils. Tijdens onze eerste afspraak was al snel duidelijk dat Whello een partij is die zijn zaakjes op orde heeft. De communicatie is snel, duidelijk en professioneel. Thanks voor de fijne samenwerking!

  Marijn - Leger des Heils

  Positief: Kwaliteit, Professionaliteit, Responsiviteit Geweldige en goed meedenkende marketing partij die voorziet in alle facetten van de online marketing. Absolute aanrader.

  Sander Kok - Vicky

  Positief: Professionaliteit, Responsiviteit Het was een absoluut genoegen om met het Whello-team te werken! Ze hebben de verschillende fasen doorlopen, van branding en conceptontwerp tot de lancering van een geweldige nieuwe website! Het was leuk om met zulke professionals te werken. De Whello's zijn stuk voor stuk professionals binnen hun eigen vakgebied, vriendelijk en flexibel en er wordt kwalitatief hoogstaand werk verricht binnen het afgesproken tijdsbestek.

  Daniel - Keesing Technologies

  Whello is een prettig bedrijf om mee samen te werken. Bij Arend Auto ben ik verantwoordelijk voor de marketing en besteed veel online marketing uit bij Whello. Serge en Nasser zijn vakbekwaam en recht door zee. Ze voeren niet alleen uit maar komen ook zelf met adviezen en ideeën om meer resultaat te halen uit onze online campagnes.

  Ruud Weekers - Arend Auto

  Het fijne van Whello t.o.v. veel andere partijen is dat ze met je meedenken en zelf met goede suggesties komen. Ze zijn persoonlijk en hebben alle verschillende expertises in huis zodat iedereen doet waar hij/zij goed in is. Houd deadlines goed in de gaten maar twijfel niet om met ze in zee te gaan, het resultaat is top!

  Robin - Antenna Groep

  Sinds wij samenwerken met Whello, hebben wij een enorme groei doorgemaakt. De medewerkers van Whello weten als geen ander marketingbureau hoe je 'de expat' moet benaderen. Ze werken persoonlijk, enthousiast en effectief. Ik beveel ze van harte aan!

  Koen Gijzel - Koentact

  Whello staat altijd open voor nieuwe inzichten en ze denken graag mee over hoe we samen tot het juiste resultaat kunnen komen.

  Rosa - OCEANDIVA Unique Event Locations

  Bedankt voor de fijne samenwerking Whello! Door het betrokken team zijn we nóg enthousiaster over onze dienst dan dat we al waren, dat wil wat zeggen!

  Hakima El Allaoui - Staxi Taxi

  Wij werken nu al zeker 2 jaar met Whello samen op het gebied van onze online marketing. De samenwerking is zo fijn omdat we snel kunnen schakelen met elkaar en er echt wordt meegedacht in het verbeteren van onze zichtbaarheid en het verhogen van het aantal leads. Experts die de juiste snaar weten te raken, keer op keer.

  Mirco Pruyser - BP College

  Experienced people who are able to deliver great quality. Very pleased to be working with whello.

  Maaike - Tandarts Jordaan

  Working together with Whello to achieve our digital and automation goals is a great thing - dedicated, knowledgable, professional and up-to-date to the digital best practices.

  Daniela Fantaziu - Top Employers Institute